Načelnik Srebrenice smiruje strasti: Ulice neće nositi imena osuđenih ratnih zločinaca

Nakon što je, prije pet dana, Vojin Pavlović, predsjednik malobrojnog Udruženja „Istočna alternativa Republike Srpske“, sa sjedištem u Bratuncu, Skupštini općine (SO) Srebrenica podnio zahtjev za promjenu naziva ulica u Srebrenici jučer je na općinski protokol predao zahtjev sa spiskom ulica koje u ovom gradu, prema njegovom mišljenju, trebaju nositi imena osuđenih ratnih zločinaca i negatora genocida.

Ujedno je i predao zahtjev za prisustvo sjednici SO, zakazanoj za ponedjeljak, kako bi, kako kaže, odbornicima obrazložio svoj prijedlog. Riječ je o još jednoj u nizu provokacija koje dolaze iz ovog udruženja i od Vojina Pavlovića, pristalice ratnih zločinaca i negatora genocida, čije se nebuloze, ciljano, provode samo u Srebrenici.

Prijedlog je, kaže, da ulica Maršala Tita, koja se proteže od centra grada do kraja prigradskog naselja Baratova, bude nazvana prema austrijskom književniku i nobelovcu Peteru Hendkeu.

Ulica Reufa Selmanagića Crnog, iz koje je ratni zločinac 11. jula 1995. godine Ratko Mladić srpskim vojnicima naredio da idu u Bratunac i da skinu tablu naziva te ulice, nazivala bi se prema osuđenom ratnom zločincu Radislavu Krstiću.

– Apsurdno je da jedino u Srebrenici postoji ulice Maršala Tita, Bratstva i jedinstva i Srebreničkog odreda. Stoga predlažemo da te ulice nose naziv Petera Hendkea, prvog predsjednika OO SDS-a Srebrenica Gorana Zekića, a Srebreničkog odreda da dobije naziv Srpskih oslobodilaca – želja je Pavlovića.

Načelnik Mladen Grujičić zna da je Pavlović u ponedjeljak najavio dolazak na sjednicu SO. Kaže da do općinske zgrade može doći, a u nju nikako ne može ući, jer će mu to biti zabranjeno.

– Nijedan zahtjev „Istočne alternative“ nije podržan, pa neće ni ovaj – kategoričan je Grujičić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79