Načelnik Tanović odgovorio Okeriću: “Zabrinjava činjenica da ne poznajete zakonske procedure imenovanja”

Nakon što je NiP okrenuo leđa načelniku Novog Sarajeva Hasanu Tanoviću, načelnik ove sarajevske općine je uputio kritike na rad predsjedavajućeg Skupštine KS-a Elvedina Okerića.

– Predsjedavajući Elvedine Okeriću navodite da sam najveće razočarenje TROJKE u Kantonu Sarajevo, a zaboravili ste da spomenete da ste upravo vi svojim djelovanjem u Novom Sarajevu uništili rezultat TROJKE, pa je veoma brzo nakon što su vas napustila tri vijećnika, kod nas nastala N-torka što bi trebalo da znate obzirom na funkciju koju obavljate.

Osim toga, bilo bi korektno da ne iznosite mišljenje u ime TROJKE jer sam apsolutno siguran da niste ovlašteni od strane druga dva člana koalicije da tako govorite. Hasan Tanović nikada nije potpisao niti jedan Sporazum sa TROJKOM, ali se za razliku od vas itekako drži obećanja koje je tadašnja ČETVORKA dala u kampanji i započeo je, prema analizama organizacija civilnog društva, preko 82 posto DATIH OBEĆANJA ČETVORKE!

Sve to je veoma provjerljivo i sa konkretnim pokazateljima za razliku od Vaših neutemeljenih komentara.

Veoma zabrinjava činjenica predsjedavajući Okeriću da ne poznajete zakonske procedure imenovanja direktora u Javnom preduzeću. Naime, direktor preduzeća JP ONSA se ne imenuje na, kako kažete “insistiranje” bilo koga, a posebno ne Hasana Tanovića.

Spomenuti direktor je imenovan nakon sprovedene konkursne procedure, na prijedlog komisije koja je izvršila bodovanje i napravila rang listu, a od strane Nadzornog odbora preduzeća.

Ono što jedan od Vaših “mikrofona” Arslan Dučić iznosi na socijalnim mrežama, a vezano za ovu proceduru je NETAČNO, morate mu idući put dati provjerene i tačne informacije, jer ih očigledno imate i prije nego što ih ja kao načelnik dobijem, što je zapanjujuće, ali ih selektivno i dozirano dijelite u javnosti onda i onako kako Vama odgovara.

Ako posjedujete, kako sami tvrdite, dokument u kojem meni sugerirate da ne imenujem jednog već preferirate drugog direktora JP ONSA i ako je to Vaša uobičajena praksa, moram Vas upozoriti da je uticaj na izbor direktora preduzeća djelo ozbiljnih kvalifikacija ili trgovina utjecajem.

Ponavljam, zabrinjava me vaše neznanje, jer da ste se iole raspitali, znali biste da načelnik ne imenuje direktora, već to radi Nadzorni odbor preduzeća! Ja lično niti sam “insistirao” kako tvrdite, niti sam na bilo koji način uticao na izbor i imenovanje direktora JP ONSA. Ono što znam, a što treba da zna i javnost jeste činjenica da su se na spomenuti konkurs prijavile dvije osobe, ispostaviće se na kraju, obje iz Naroda i Pravde, ali izgleda iz dvije “različite” struje, pa su vam tu možda neki planovi poremećeni.

Sve navedeno je također veoma provjerljivo na fotografijama na socijalnim mrežama i zvaničnim stranicama Vaše stranke. Navodite da nisu ispoštovani principi zakonitosti, transparentnosti, i pravednosti, pri tom ne navodite konkretne dokaze. Predsjedavajući Okeriću, organi preduzeća su odmah po saznanju o mogućoj zlupotrebi polažaja i ovlasti u najkraćem mogućem roku (48h) postupili na način da se zaštiti preduzeće i imovina preduzeća, te su razriješili dužnosti direktora i podnijeli prijavu nadležnom organu protiv istog i NN lica, bez senzacionalizma kojem ste Vi i Vaša općinska organizacija skloni, što je jedino ispravno i zakonski uraditi u takvim okolnostima.

Okeriću, prije nego nekoga vi pozovete na zakonitosti, transparentnosti i pravednost, ja vas pozivam da se Vi lično pridržavate ovoga prilikom imenovanja u upravne, nadzorne odbore, prilikom imenovanja na razne rukovodeće pozicije itd. Predsjedavajući Okeriću, ja ne “posušujem”, i ne koristim “mikrofone” za različita “deep state” poslove, ja upravo postupam po zakonu što i vama savjetujem.

A kako to izgleda kada se NE POŠTUJE ZAKON i procedure, možete veoma lako da se uvjerite gledajući Sjednice CIK-a putem Youtubea, na kojima se jasno i nedvosmisleno govori o tome kako vaš kadar, prilikom procedure za izbor i imenovanje članova OiK-a “poštuje” zakon i to u više navrata.

Predsjedavajući Okeriću naglasili ste da Narod i Pravda komunicira samo na jasnim argumentima i dokazima, a da niti jedan argument ni dokaz niste iznijeli javno.

Također ste spomenuli da, citiram “nećete pristati da Vas neko demotiviše i obeshrabri kako bi prešutjeli određene neregularnosti”, te Vas ovom prilikom kao načelnik Općine POZIVAM DA JAVNO saopštite ko je i kada bilo koga od vas obeshrabrio i demotivisao u Općini Novo Sarajevo kako biste prešutjeli neku neregularnost. Ja sam, recimo, za razliku od Vas i vaših kolega iz Općinske organizacije NiP Novo Sarajevo, javno za govornicom pozvao vaše kolege da sva saznanja koja imaju o eventualnim neregularnostima prijave nadležnim institucijama, policiji i tužilaštvu, bez iznimke, ali da ne prave farse i predstave za javnost baš kao što ste vi upravo učinili.

Pravljenjem buke želite da javnost stekne dojam da ja i općinska administracija nismo postupali u skladu sa zakonom i pozitivnom praksom, a dogodilo se upravo suprotno vašim tvrdnjama! Adnan Karamehmedović, direktor JP ONSA je za manje od 48 sati od saznanja da postoje dokazi o zloupotrebi položaja, razriješen sa pozicije direktora i sa njim je raskinut Ugovor!

Svi navodi su dokumentovani i proslijeđeni nadležnim institucijama na dalje postupanje. Ovo je najbolja poruka svima koji misle da mogu nesmetano da rade izvan zakonskih okvira, te da je ovaj način najefikasniji kod obračuna sa zloupotrebama u institucijama. Konkretno, bez puno analiza i “posušivanja”!

Činjenica je da ja kao načelnik nemam mehanizme da u realnom vremenu pratim i znam da li neki pojedinac u Javnom preduzeću radi u skladu sa pravilima i zakonima ili ne, ali isto tako i da postoje nadležna tijela i mehanizmi da sankcionišu one koji ne rade, pa sam iste odmah po saznanjima o zloupotrebi položaja i iskoristio.

Kao čovjek i profesionalac osuđujem bilo kakav postupak koji za rezultat može da ima štetu po javni interes, te pozivam istražne organe i nadležne institucije da sada urade svoj dio posla, a mi smo svoj dio obaveza u tom smislu uradili promptno.

Spriječili smo potencijalno daljnje oštećenje budžeta, bez intencije da se od javnosti kriju pravi razlozi. Duboko vjerujem u organe uprave i nadzora u JP ONSA i siguran sam da će svoj dio posla uraditi najbolje što mogu, te ih i ovom prilikom pozivam da sve eventualne druge nepravilnosti evidentiraju kako bi se moglo dalje postupati u skladu sa zakonom.

Na kraju, posebno me zabrinjava činjenica da sam ja kao rukovodilac organa dobio ovu informaciju prije nekoliko dana, a već sada postoje sumnje i indicije da su je pojedini vijećnici znali već neko vrijeme i da nisu poduzeli ništa do sada, a to je itekako bila njihova dužnost i obaveza, poručio je Hasan Tanović, načelnik Općine Novo Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79