Nacrt zakona o minimalnoj plaći od 1000KM bi se trebao brzo naći na Zastupničkom domu FBiH?

U Savezu samostalnih sindikata BiH se nadaju, prema riječima Selvedina Šatorovića, predsjednika Sindikata, da će se Nacrt zakona o minimalnoj plaći od 1.000 KM naći već početkom ove godine na Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Podsjećamo, Vlada Federacije BiH je na posljednjoj sjednici donijela Uredbu o minimalnoj plaći od 543 KM čija primjena je počela u ovom mjesecu i bit će na snazi do 31.12. ove godine.

Podsjećamo, do Uredbe minimalna plaća je iznosila 406 KM.

“Vjerujemo da će parlamentarci pokazati da su odgovorniji od Vlade FBiH”

– Očekujemo da će Nacrt naći svoje mjesto na dnevnom redu sjednice Zatupničkog doma Parlamenta FBiH odmah početkom godine. U skladu sa dogovorom postignutim sa predsjednicima svih klubova zastupnika i inicijativom SSSBiH o minimalnoj plaći, a koju su podržali svi klubovi zastupnika, vjerujemo da će naša inicijativa da minimalna plaća bude 1.000 KM dobiti svoj zakonski okvir. Vjerujemo da će parlamentarci pokazati, kao što su činili prošle godine, da rade u interesu radnika i građana i da su mnogo odgovorniji od Vlade FBiH kada je riječ o zaštiti ekonomskog položaja radnika u FBiH – govori nam Šatorović.

Kaže kako su u Sindikatu svjesni pritisaka koji će uslijediti od poslodavaca u Federaciji BiH.

– Vjerujemo da će zastupnici ostati dosljedni dogovoru koji je postognut u Domu sindikata u Sarajevu prije nešto više od mjesec. Znamo da su, i da će pritisci poslodavaca biti veliki, i da će pokušati prikazati kako je taj iznos nerealan. Ali isto tako znamo da u Parlamentu ima većina zastupnika koji su svjesni teške situacije u kojoj se nalaze radnici u Federaciji BiH, visine troškova života koji svakodnevno rastu, te neophodnosti da onima koji primaju minimalnu plaću, a takvi su deseci hiljada, osiguraju koliko-toliko dostojanstven život – govori Šatorović.

Razgovarali smo i sa Almom Kratinom, predsjednicom Kluba zastupnika DF u Zastupničkom domu FBiH, koja se osvrnula na Uredbu Vlade FBiH i zahtjev SSSBiH.

– Kako je Zakonom o radu definisan postupak utvrđivanja minimalne plaće, a kako od usvajanja Zakona o radu nije ispoštovana procedura da se na početku fiskalne godine utvrdi iznos minimalne plaće kroz socijalni dijalog i sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća, jasno je da Vlada nije ispoštovala do sada ni Zakon, niti procedure i da je pitanje minimalne plaće nedopustivo nedefinisano već dugo. Kada uzmemo u obzir činjenicu da Vlada FBiH već u nekoliko navrata nastoji da u parlamentarnu proceduru uputi reformske zakone o porezu na dohodak i doprinosima, a bez utvrđene minimalne plaće na koju se referira kroz spomenute prijedloge zakona, jasno je da je neophodno kroz socijalni dijalog sa poslodavcima i sindikatima doći do realno izvodljivog rješenja koje sigurno nije iznos iza kojeg sada Vlada stoji – kaže Kratina.

Predugo nema rješenja za poboljšanje statusa radnika

Podsjeća da je Klub zastupnika Demokratske fronte dao podršku sindikatima za rješenja koja zastupaju, a u vezi sa minimalnom plaćom.

– U svakom slučaju situacija u kojoj se nalazimo, posljednja godina mandata nije ambijent za donošenje reformskih zakona, najvažnijih iz oblasti fiskalne politike čije efekte treba pratiti i reagovati shodno potrebi kroz zakonodavna tijela. S druge strane, već predugo nema rješenja za poboljšanje statusa radnika od kojih je sve veći broj ispod minimuma egzistencije i u tom svjetlu neophodno je hitno iznalaženje načina da se definiše minimalna plaća koja će značiti poboljšanje statusa radnika i bolje uvjete za život i naših građana – rekla je Kratina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79