Nadležni utvrđuju ko je kriv za povređivanje tek rođene bebe te zašto su pokušali sakriti događaj?

U Univerzitetskoj bolnici u Foči pokrenut je interni postupak utvrđivanja svih okolnosti u vezi s incidentom koji se desio u toj ustanovi, kada je novorođenče prilikom poroda palo na pod i zadobilo povrede glave, a Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS zatražilo je izvještaj od ove zdravstvene ustanove, potvrđeno je za “Nezavisne novine” .

Iz fočanske bolnice ističu da zbog istrage ne mogu iznositi više podataka o stanju bebe, ali da stoje na raspolaganju kao ustanova svim nadležnim organima koji istražuju ovaj događaj.

Nakon poroda, beba ispala iz ruku doktora, te zadobila frakturu lobanje. Hitno prebačena u Sarajevo

“Izražavamo žaljenje zbog nenamjernog neželjenog događaja koji se desio u našoj ustanovi. Preduzete su sve mjere na adekvatnoj opservaciji novorođenčeta, koje se odnose na ljekarske preglede i dijagnostiku. Zdravstveno stanje novorođenčeta tokom boravka na Odjeljenju ginekologije i akušerstva je bilo stabilno. Nakon sprovedene dijagnostičke obrade donesena je odluka nadležnih ljekara, pedijatara i ginekologa da se beba transportuje u Kliniku za pedijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu radi nastavka liječenja. Neželjeni događaj je prijavi nadležni ljekar, a u skladu s pravilom o prijavi svih neželjenih događaja pokrenut je postupak”, navode iz Bolnice.

U ovoj bolnici, kako nam je potvrđeno, po nalogu Okružnog javnog Tužilaštva Trebinje policija vodi istragu nakon prijave nesavjesnog pružanja ljekarske pomoći, zbog čega je i ispitala svjedoke.

Policiji je naloženo da izuzme dokumentaciju i sasluša medicinsko osoblje i oštećenu porodicu.

Kako nam je potvrđeno iz Policijske uprave Foča, preduzeli su sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti te će nakon kompletiranja predmeta dostaviti izvještaj Tužilaštvu.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, izjavio je da je u Bolnici pokrenut interni postupak utvrđivanja svih okolnosti u vezi s incidentom koji se desio kada je novorođenče prilikom porođaja palo na pod te poručio da donošenje zaključaka o ovom treba prepustiti nadležnim institucijama.

Šeranić je izrazio žaljenje zbog nesrećnog slučaja koji se dogodio u porodilištu ove zdravstvene ustanove te istakao da je najvažnije da beba bude dobro.

“Prema informacijama koje imam od ljekara u Foči, beba je zasad dobro i njeno zdravstveno stanje će se pratiti i dalje”, rekao je Šeranić, koji je zamolio građane da se uzdrže od zaključaka i širenja neprovjerenih informacija.

“Zamolio bih i da se o ovom slučaju ne donose određeni sudovi, naročito po društvenim mrežama, na osnovu neprovjerenih informacija i da građani svaki pojedinačno kroje svoju istinu”, rekao je Šeranić.

On smatra da je potrebno da zaključke donose institucije koje su nadležne za to.

“Zdravstveni radnici u većini slučajeva rade težak i odgovoran posao te molim da zaključke donose oni koji su za to nadležni”, rekao je Šeranić.

Oglasili se iz bolnice u Foči nakon što im je ispalo novorođenče koje sad ima teške povrede

Izvor “Nezavisnih” rekao je da je beba rođena prije nekoliko dana i da se provjeravaju navodi prijave da je tokom poroda medicinskom radniku beba ispala na pod, čemu je navodno prisustvovalo više osoba, te da navodno nisu adekvatno odreagovali.

Beba je naknadno upućena u Sarajevo, gdje je konstatovano da ima povrede glave, odnosno frakturu lobanje. Policiji je slučaj prijavljen 20. avgusta, a prvo ga je prijavio dežurni ljekar KCU Sarajevo.

Policiji je rekao da je u KCU Sarajevo dovezeno novorođenče s povredama u predjelu glave, rođeno u Univerzitetskoj bolnici Foča. Isti dan i otac novorođenčeta prijavio je nesavjestan rad ljekara u Univerzitetskoj bolnici Foča.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79