Nagla promjena vremena u narednih 48 sati, stiže i snijeg?

Poznati meteorolog iz Srbije Đorđe Đurić, koji je veoma cijenjen u regionu poput našeg Nedima Sladića, na svojoj Facebook stranici je objavio kakva nas prognoza očekuje do kraja septembra.

Govorio je o dolasku snijega u region, od Slovenije do Bosne i Hercegovine, te kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana.

“Od danas osjetno toplije, u četvrtak i do 34°C. U petak jače pogoršanje vremena, pljuskovi sa grmljavinom i nepogode, a od vikenda pravo jesenje vrijeme. Šta se očekuje do kraja septembra?

Srbija je od danas pod uticajem termičkog grebena na visini, a u sklopu njega pristiže i veoma topla vazdušna masa sa jugozapada, tj. sa sjevera Afrike preko Mediterana, pa će nakon svježeg jutra i prijatnijih prethodnih dana, danas biti osjetno toplije.

Dakle, u Srbiji će danas biti pretežno sunčano, uz pojačanje jugozapadnog vetra, koji će biti fenskog efekta. Maksimala temperatura bit će od 28 do 32°C, u Beogradu do 31°C, dok je jutros u Sjenici bilo 3°C, a u pojedinim gradovima Srbije 8°C.

U četvrtak će se iznad našeg područja i dalje prostirati greben sa jugozapad, ali će sve više jačati snažan ciklon sa sjevera Evrope, a spuštanjem njegove doline prema jugu, počet će narušavanje grebena nad našim područjem. To će se ogledati u tome da će u četvrtak doći do pada geopotencijala i vazdušnog pritiska i povećanje srednje i visoke oblačnosti, a očekuje se i dalje pojačanje jugozapadnog vetra, koji će nerijetko biti i veoma jak, naročito u brdsko-planinskim predjelima Srbije. Vjetar će i dalje imati karaktersitike fena, pa će dodatno zagrijevati, ali i isušivati vazduh.

Maksimalna temperatura biće od 28°C na severozaapdu do 34°C na istoku Srbije. Pred kraj dana i tokom noći na sjeveru Srbije očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom, uglavnom na području Vojvodine.

U petak će hladni front u sklopu ciklona sa sjevera stići već tokom jutra i prijepodne do Vojvodine, pa će to u petak biti najsvježije područje Srbije, a očekuje se i sjeverozapadno strujanje.

Istovremeno, ispred hladnog fronta i dalje se očekuje jugozapadno strujanje, uz veoma toplo vrijeme, pa će u ostalim predjelima Srbije i dalje biti veoma toplo. U petak se na sjeveru i na zapadu Srbije pljuskovi sa grmljavinom očekuju tokom cijelog dana, u centralnim predjelima lokalno, dok će na jugu i na istoku ostati i dalje suvo. Maksimalna temperatura biće od 22°C na severozapadu do 32°C na istoku i jugoistoku Srbije.

U petak se zbog toga što će osjetno hladnija vazdušna masa sa sjevera pristizati na naše pregrijano tolo, očekuju burni atmosferski procesi, pa će biti uslova i za grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vjetrom i obilnim pljuskovima.

U subotu se očekuje premiještanje hladnog fronta i preko ostalih predjela Srbije, pa će u Srbiji biti umjereno do pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, dok se u južnim i centralnim predjelima očekuju i grmljavinske oluje. Vjetar će u svim predjelima biti u skretanju na sjeverozapadni, a iza hladnog fronta prodrat će veoma hladna vazdušna masa. Maksimalna temperatura biće od 16°C na sjeverozapadu do 26°C na jugoistoku Srbije, krajem dana i u tim predjelima u padu.

U subotu uvečer i u noći ka nedjelji nad našim područjem i centralnom Europom i Jadranom očekuje se formiranje sekundarnog ciklona i značajno će se produbiti visinska dolina sa sjevera, koja će se sa područja Alpa preko Panonske nizije premješta i dalje na istok preko Karpata, a dok će se sekundarni ciklon u nedjelju premještati dalje na sjeveroistok preko oblasti Karpata ka istočnoj Evropi.

Ovaj sistem dodatno će u vidu snažnog sjeverozaapdnog strujanja povući veoma hladnu vazdušnu masu sa sjevera, a u prilog tome ići će i snažan anticiklon iznad sjeverozapadne Evrope.

U nedjelju se u Srbiji očekuje pravi jesenji dan. Uz sjeverozapadni vetar, maksimalna temperatura bit će od 15 do 19°C, a bit će pretežno oblačno sa kišom. Zbog jačanja grebena sa sjeverozapada i zapada i zbog porasta vazdušnog pritiska, krajem dana očekuje se razvedravanje.

ponedeljak ujutro bit će vedro i veoma hladno, ponegdje sa maglom ili niskom oblačnošću. Prije podne pretežno sunčano, a poslije podne sa sjeverozapada se očekuje novo naoblačenje sa kišom. Duvat će umjeren do jak sjeverozapadni vjetar, a maksimalna temperatura biće od 15 do 20°C.

Prema trenutnim prognozama, sredinom sljedeće sedmice u Srbiji se očekuje pravo jesenje i kišovito vreme, uz jutarnje temperature od 8 do 10°C i maksimalne dnevne od 10 do 15°C. I dok kod nas bude padala kiša, u Alpima i to na nižim visinama očekuje se prvi snijeg ove sezone, a prve pahulje očekuje se i u Dinaridima od Slovenije do Bosne iznad 2000 metara nadmorske visine, kao i na Karpatima, dok će planine u Srbiji i dalje čekati na svoj prvi snijeg”, napisao je, između ostalog, poznati meteorolog iz Srbije Đorđe Đurić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79