Naida Hota-Muminović: Otvoreni odgovor na prozivke Sivre

Prošlo je vrijeme kada je on kreirao obrazovne politike.

Ministrica osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo, Naida Hota-Muminović, odlučno je odgovorila na nedavne kritike Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS te jasno iznijela svoje stavove u vezi s sindikalnim pritiscima i pedagoškim normativima.

Na najnovije najave sindikata o potencijalnim štrajkovima i protestima, ministrica je istaknula da takva retorika nije ništa novo te je iznijela svoje viđenje situacije.

“Naši putovi se razlikuju. Dok smo pokušavali održati socijalni dijalog, vidjeli smo da se postiže samo ako udovoljimo svim zahtjevima sindikata. Čim se nešto ne poklopi s njihovim očekivanjima, slijede prijetnje, uvrede i neprimjereni postupci. Djeca i mladi to sve promatraju”, izjavila je ministrica.

Hota-Muminović je također komentirala i aktivnosti predsjednika sindikata Saudina Sivre na društvenim mrežama, ističući neprimjerene komentare upućene njoj.

“Sivre je širio laži i iznio neprimjerene komentare na moj račun, čak me je prikazao u karikaturi kao ‘ministricu koja gubi abdest’ i pozivao na ‘spremnost’ poput Elmera Lovca, sa puškom! To su neprihvatljivi postupci. Njegove političke kampanje i prijetnje narušavaju sigurnost”, naglasila je ministrica.

Unatoč njihovim funkcijama u istoj sferi, ministrica je istaknula da će ograničiti kontakt s Sivrom na minimum.

“Nastojim minimalizirati kontakte s takvim pojedincima. Prošlo je vrijeme kada su oni diktirali obrazovne politike. Nećemo dopustiti da se to vrati. Ne podržavamo takve prakse ni u vladi, ni u Ministarstvu, ni u Prosvjetno-pedagoškom zavodu”, istaknula je.

Govoreći o pedagoškim standardima i normativima, ministrica je najavila izmjene usmjerene na pravednije raspodjele resursa.

“Izmjene u standardima neće ugroziti prava radnika, već će osigurati pravedniju raspodjelu. Oni koji su radili pošteno nemaju razloga za brigu. Naš cilj je osigurati dobar standard za učenike”, naglasila je ministrica.

Na kraju, ministrica je poslala poruku prosvjetnim radnicima, pozivajući ih da se odupru totalitarizmu i strahu.

“Ne dopustite da vas obuzme strah. Budite slobodni u izražavanju svojih stavova. Kako kaže naš veliki pisac Dževad Karahasan: ‘Strah porobljava'”, zaključila je ministrica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79