Najava osporavanja naziva RS je neodgovorna i kontraproduktivna! Ovo vam je moj savjet…

U tom smislu, najava inicijative za osporavanje naziva Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, usred rasprava o formiranju vlasti, neodgovorna je i kontraproduktivna te dodatno podriva povjerenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima – poruka je visokog predstavnika

 

Usred rasprava o formiranju vlasti, najava inicijative za osporavanje naziva Republike Srpske pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine neodgovorna je i kontraproduktivna, smatra visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko.

 

– Uzdržite se od polarizirajućih postupaka i fokusirajte na uspostavu vlasti – poručio je on reagujući na ovu inicijativu, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

 

Inzko podsjeća da se prema Ustavu BiH, Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta – Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

 

Naglasio je i da Upravni odbor Vijeća za provedbu mira kontinuirano izražava posvećenost temeljnoj strukturi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od navedena dva entiteta.

 

– U tom smislu, najava inicijative za osporavanje naziva Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, usred rasprava o formiranju vlasti, neodgovorna je i kontraproduktivna te dodatno podriva povjerenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima – poruka je visokog predstavnika.

 

Pozvao je stranke da se uzdrže od bilo kakvih daljih polarizirajućih poteza i retorike, kao i da se konstruktivno uključe u što brže formiranje postizbornih vlasti na svim nivoima.

 

(FENA/md)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments