Najavio prošle godine: Hoće li biti nametnut zakon o zabrani negiranja genocida?

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine jučer je odbio prijedlog delegata Zlatka Miletića (DF) iz kluba delegata iz reda hrvatskog naroda o dopunama Krivičnog zakona BiH, kojim bi se uspostavila odgovornost za osobe koje negiraju genocid i ratne zločine.

Miletić je predložio da se uspostavi odgovornost za institucije koje donose odluke o dodjeli priznanja, nagrada i privilegija presuđenim ratnim zločincima ili odluke o imenovanju javnih objekata po presuđenim ratnim zločincima osuđenim pravosnažnim odlukama Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda.

Miletić je zamolio delegate da podrže izmjene u godini kada se obilježava 25. godišnjica genocida u Srebrenici, iznoseći podatak da je devedeset osoba osuđeno za ratne zločine u Haškom tribunalu.

On je predloži i kazne koje bi sudovi mogli izreći za počinioce i to, šest mjeseci do pet godina za negiranje genocida i ratnih zločina, te od šest mjeseci do deset godina za one koji javnim ustanovama daju imena zločinaca.

Inzko je prošle godine, u specijalnoj emisiji na N1 iz Potočara, kazao da će se zalagati da se u Parlamentu Bosne i Hercegovine donese zakon o negiranju genocida, te naveo da ćemo ove godine, na 25. godišnjicu genocida, “sigurno imati takav zakon”.

“Ovo pitanje zaslužuje da bude riješeno za dobrobit svih preživjelih i žrtava. Upravo ovih dana vidimo koliki je značaj suočavanja sa prošlošću na ispravan i častan način u Jerusalemu, gdje su se okupili svjetski čelnici, uključujući predsjednike Putina, Macrona, Komšića… Međutim, kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, fokus je na Parlamentu, koji još uvijek ima vremena da uloži dodatni napor. Kao što često naglašavamo, dobra domaća rješenja su najbolja za ovu zemlju”, kazali su danas iz OHR-a za N1.

Na upit da li će Inzko nametnuti zakon o negiranju genocida, iz Ureda visokog predstavnika su naveli da, po pravilu, nikada ne spekuliraju o mogućim potezima visokog predstavnika, odnosno OHR-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79