Najavljenje obilne padavine u ovom dijelu BiH, građani upozoreni na poplave

Zbog padavina koje su najavljene od 25. do 29. novembra i mogućih bujičnih poplava apeluje se na stanovništvo da zaštiti imovinu, saopćilo je danas Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Iz Ministarstva podsjećaju na ekstremne padavine u prvoj dekadi novembra koje su izazvale poplave.

“S obzirom na to da se u narednim danima najavljuju pljuskovite padavine postoji mogućnost da zemljište koje je već zasićeno vlagom mjestimično neće moći da apsorbuje toliku količinu kiše, te pozivamo na oprez i preduzimanje preventivnih mjera zaštite – navodi se u saopćenju.

Obilnije padavine očekuju se u južnoj polovini zemlje i širit će se prema centralnom pojasu, poručuju iz Hidrometeorološkog zavoda.

Prema prognozi očekuje se da će u Hercegovini u tom periodu pasti do 150/200 litara po metru kvadratnom, a u rubnom dijelu sa Savskim slivom i gornjem Podrinju do 100 po metru kvadratnom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79