Najbogatiji Hrvat se nije odrekao prijatelja, a ima i savjet za one koji žele uspjeti u poslu

Orbico ima tvrtke u 20 država, a ostvaruje prihod od oko dvije milijarde eura. Ove godine planiran je prihod od 2,3 milijarde eura. To je obiteljska tvrtka koja ima kontinuitet rasta i razvija se

Mi smo najveći distributeri u Europskoj uniji za robu široke potrošnje. Broj jedan smo već dvije godine, reći će osnivač i vlasnikfirme Orbico Branko Roglić.
– Tvrtka je osnovana u Švicarskoj. Tih godina zastupao sam Vartu i došao na ideju s jednim češkim proljećarom da zajedno osnujemo tvrtku u Švicarskoj. Osnovali smo je 23. 2. 1987. U tih više od 30 godina narasli smo od nule do 2,38 milijardi eura prometa koje smo imali prošle godine, rekao je.
Firma ima 8000 zaposlenih, ukupan dug je oko 120 miliona eura, ali Roglića to ne brine.
–  Kad je promet 2,38 milijardi eura, taj dug je vrlo mali. U odnosu na druge firme vrlo smo malo zaduženi. Ja sam reinvestirao 95% svojeg profita i zato smo malo zaduženi, rekao je.
Na pitanje je li tačno da je među najbogatijim Hrvatima, a da se to baš i ne vidi, rekao je:
– Imam brod 8,90 metara. Ja sam ribar u duši, nitko me neće izvaditi iz mog društva, mojih prijatelja iz djetinjstva. Ja se držim njih i sasvim mi je lijepo. Imam svoj brod, imam svoju Makarsku gdje živim, imam svoju župu, obiteljsko imanje u zaleđu Makarske, imam svoj Zagreb, imam Split i ja se u tom krugu vrtim. Naravno, putujem i u zemlje gdje imam poduzeća, ali u posljednje vrijeme sve manje i manje, rekao je Roglić.
Objasnio je da je nekad bio predsjednik Uprave i vlasnik pa je onda stavio sina za predsjednika uprave, a drugoga za člana uprave.
– Pa su oni 20 i nešto godina vodili firmu, a ja sam uvijek bio u nadzoru. I danas sam u nadzoru, ali sam sad povukao i sinove u Nadzorni odbor. Tu su još i jedan Poljak i jedan Slovenac. Najvažniji element u poduzetništvu je da morate upravljati firmom. Firmom ne upravlja onaj tko vodi firmu, nego upravlja onaj čiji je novac. On kaže predsjedniku uprave što može, a što ne. Predsjednik uprave odlučuje na tragu koji mu postavi vlasnik, objasnio je Roglić .
Dodao je kako svaki ponedjeljak imaju sastanak.
– Moji sinovi s CEO-om (predsjednik uprave) i ja pretresemo sve događaje i tada on ima slobodne ruke da radi na tom planu. Sa mnom je 24 godine Jurij Tršan, Slovenac je i njemu vjerujem isto koliko i svom sinu, rekao je Roglić.
Ne boji se da će nešto krenuti po zlu.
– Ja sam njega odgojio. On zna kako radim i mislim. On, moji sinovi i ja, to je jezgra koja vodi kompaniju, rekao je.
Povela se nova rasprava o bogatstvu.
30.03.2017., Zagreb – Branko Roglic, vlasnik tvrtke Orbico.
Photo: Borna Filic/PIXSELL
– Što znači biti najbogatiji? Ja sam najbogatiji kad sam sam, s prijateljima i kad lovim ribu. Meni milijuni ne znače ništa, pravome poduzetniku. Poduzetništvo nije luksuz, nisu avioni, nisu zlatni tepisi. Poduzetništvo je briga za ljude i ja to tako držim. Moje bogatstvo namijenjeno je za to da mogu platiti radnike ako firma dođe u krizu dok ona prođe. Ako želite biti čovjek i pravi poduzetnik, najprije ćete platiti radnike, pa dug bankama, pa zatim dobavljače i tada ćete podijeliti profit. Ali profit uzeti a da niste platili radnike i ostati dužni dobavljačima, što se kod nas vrlo često događalo, to je sramota. A ja tu sramotu neću izdržati, rekao je Roglić.
Obožava umjetnost i mnogo u nju ulaže.
– Kupovao sam slike po 600 njemačkih maraka, a danas vrijede 10.000 eura. Nema te banke koja će vam oploditi 600 DEM (300 eura) da naraste do 10.000 eura, objasnio je. Dao je savjet poduzetnicima koji su na početku nestrpljivi – hoće svoj novac odmah i sad.
– Poručio bih im da se uozbilje jer će inače bankrotirati. Morate znati upravljati svojim resursima, a jedan od njih je novac. Novac treba ulagati svakodnevno, rekao je.
Ipak najponosniji je na svoje školske dane.
– Zaposlio sam se tada u splitskoj tvrtki Industrija za radioelektroniku i telekomunikacije. Nakon toga sam došao u Hrvatsko proljeće. Kao mladi komercijalni direktor ušao sam u partiju – SavkaTripalo, Hajduk, Dinamo. No nakon dva mjeseca Tito je promijenio mišljenje i došlo je Karađorđevo. Smijenjeni su i Savka i Tripalo i svi mi koji smo na tragu Hrvatskog proljeća ušli u partiju bili smo izbačeni. Tada kada ste bili izbačeni iz partije odmah ste bili smijenjeni s radnog mjesta, samo jedan dan kasnije, objasnio je Roglić.
Aktivni je komentator političkih zbivanja. Rekao je da ima dovoljno znanja i iskustva te dovoljno želje da svakomu u domovini kaže što je dobro, a što nije.
Odnosi s hrvatskim političarima
– Svakomu tko utječe na moj posao i na moje radnike želim kazati svoje mišljenje kako on to radi, rekao je Roglić.
Na pitanje u kakvim je odnosima s hrvatskim političarima rekao je da je po habitusu kapitalist i desni, a po srcu je lijevi.
– Ne mogu podnijeti da mi radnik ne dobije plaću, da mi radnik ne živi dobro. Nastojim da prosječna plaća u firmi bude maksimalna koliko je to moguće, a uvijek računajući na dugoročno održivo poslovanje, rekao je.
Dodao je da je ponosan na saradnju s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem kojemu je bio savjetnik kao praktički nepoznat poduzetnik. Prepoznao je u meni poduzetnika i bio sam mu savjetnik devet godina, rekao je.
– Poznajem lijeve i desne, iznimno cijenim premijera Plenkovića i ovog časa nemamo boljeg premijera ni na lijevoj ni na desnoj strani. S druge strane poštujem i Milanovića koji je pošten čovjek, malo iskričav, ali to je dobro. Ta kombinacija i jednog i drugog mogla bi biti vrlo dobra za razvoj hrvatske države i za naš put u Europu. Njih dvojica u stanju su vratiti nas u Europu, smatra Roglić.
Mnogo investira u Poljskoj, Rumunjskoj, Sloveniji. Smatra da je upitno isplati li se sada investirati u Hrvatskoj.
– Nadam se da će se ići prema tome da se isplati investirati. Ovog časa je to vrlo teško, velika su porezna davanja, fiskalna i parafiskalna, smatra.
Uvjeren je da Hrvatska ima komparativne prednosti. To je turizam, ali i Slavonija koja nema navodnjavanje. Umjesto pet arena Hrvatska je trebala napraviti navodnjavanje u Slavoniji pa se ljudi ne bi iseljavali, rekao je.
Za kraj je ponovio savjet nestrpljivim poduzetnicima. Rekao je da moraju imati strpljenja jer bez strpljenja će ići u stečaj.
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79