Najbogatiji načelnik u Kantonu Sarajevo je načelnik Trnova Ibro Berilo

Načelnici općina u Kantonu Sarajevo prijavili su svoju imovinu Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

Prema prijavljenim podacima, može se vidjeti da je od njih devet najbogatiji načelnik Trnova Ibro Berilo, koji s porodicom ima imovinu vrijednu više od milion KM te godišnje prihode od 111 hiljada KM.

Najveće prihode ima načelnik Trnova Ibro Berilo u godišnjem iznosu od 111.621 KM. Na plaću se odnosi 41.621 maraka, 20.000 KM je prihod od isplate osiguranja, a 50.000 KM od prodaje zemljišta.

Berilo je vlasnik ili suvlasnik nekretnina, odnosno zemljišta i objekata u vrijednosti od 852.000 KM. Dio je naslijedio, a dio kupio. I njegova supruga je vlasnica zemljišta s poslovnim objektom u vrijednosti od 145.000 KM te stada od 500 ovaca koje vrijedi 170.000 KM. Ona ima 50.000 KM godišnjih prihoda od SD Klanac.

Njegov sin Mirzet Berilo ima stan od 100.000 KM i automobil od 15.000 KM. Drugi sin Mezim Berilo također ima stan u vrijednosti od 125.000 i vozilo od 9.000 KM.

Berilo sa porodicom

Načelnik Trnova Ibro Berilo je rođen 1961. godine u Lukavcu, mjestu kod Trnova gdje trenutno živi sa suprugom Saimom. Ima sinove Mirzeta i Merima. Završio je Višu pedagošku akademiju u Mostaru 1984. godine.

Berilo je tokom svoje političke karijere bio član tri stranke. U Stranci demokratske akcije (SDA) je bio dvanaest godina, od njenog osnivanja 1990. godine. Potom je bio član Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, da bi u 2016. godini obnovio članstvo u SDA.

Pogledajte primanja načelnika u Kantonu Sarajevu: Neki su milioneri, a neki kupuju stan na kredit

Po završetku pedagoške akademije Berilo je bio nastavnik biologije i hemije u Osnovnoj školi „Zaim Kolar“. Novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) rekao je da su u to vrijeme plaće u prosvjeti bile dobre.

“(…) jer znam da smo tada nešto brojali u jagnjadima. Moglo se kupiti šestero jagnjadi. U prevodu, to je negdje 1.200 maraka“, prisjeća se Berilo.

Od 1991. godine pa do kraja rata je u Općini Trnovo radio kao logističar. Nakon toga je šest godina bio direktor Osnovne škole „Zaim Kolar“.

Za načelnika Općine Trnovo Berilo je biran triput. „Ja sam ti bio jedini načelnik u svim političkim partijama. Bio sam načelnik u SDA, bio načelnik u SBiH, bio u SDP-u i ponovo u SDA“, kazao je Berilo.

Za načelnika je prvi put izabran 2002. godine i tu funkciju je obavljao naredne dvije godine. Od 2004. do 2008. godine je obavljao funkciju zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo. Kao kandidat Stranke za BiH 2008. godine ponovo je izabran za načelnika, a četiri godine poslije dobio je istu poziciju kao kandidat SDP-a.

Na Lokalnim izborima 2016. je četvrti put osvojio mjesto prvog čovjeka Trnova – ovaj put kao kandidat koalicije SDA-SBB (Savez za bolju budućnost), a 2020. kao kandidat SDA.

Berilo posjeduje tri kuće – jednu u Trnovu i dvije u sarajevskim naseljima Hrasnica i Bojnik. Procijenio ih je na preko pola miliona KM. U Trnovu je još vlasnik i suvlasnik oko stotinu duluma zemljišta od kojeg je dio naslijedio, a dio kupio. Njegova supruga Saima vodi farmu ovaca i koza u blizini sela Ostojići na Bjelašnici. Berilo je novinarima CIN-a rekao da prodajom kurbana ostvaruju dodatnu zaradu.

„Ima negdje oko 160 kurbana. To je negdje 50-60 hiljada“, kaže Berilo.

Posjetuje više od 15 nekretnina.

Pogledajte cijenu imovinsku karticu OVDJE


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79