Najčešće se “kradu” popularne TV serije: Kako se zarađuje od piraterije na internetu?

Kršenje autorskih prava u Bosni i Hercegovini odavno već je poznata stvar, a svako neovlašteno preuzimanje ili korištenje nečijeg autorskog djela predstavlja krivično djelo.

Građani BiH i firme, ukoliko je neko iskoristio njihovo autorsko djelo bez dozvole, to svako mogu prijaviti policiji, koja po prijavi poduzima niz mjera iz svoje nadležnosti.

Česta krivična djela

Kako su nam kazali iz MUP-a Republike Srpske, najčešće krivično djelo iz ove oblasti koje se njima prijavljuje je “nedozvoljeno korištenje autorskih prava”.

– Postupanje zavisi od načina dolaska do saznanja kao i od vrste autorskog prava koje se zloupotrebljava. Ukoliko se radi o zloupotrebi videosadržaja, nakon zaprimljene prijave koja se odnosi na povrede autorskih prava, koja često dolazi od digitalne distribucijske kompanije i agregatora multimedijalnog sadržaja, u čijem se vlasništvu nalaze spomenuta autorska prava, MUP RS-a vrši provjeru da li osumnjičene osobe posjeduju potpisane ugovore ili dozvolu spomenutih vlasnika autorskih prava, da vrše distribuciju, objavljivanje ili na bilo koji drugi način čine dostupnim njihov sadržaj javnosti – pojasnili su iz MUP-a RS-a.

Muškarac iz Bijeljine “United Media Grupu“ oštetio za oko 90.000 KM

Nakon toga, policija provjerava da li osumnjičeni ima registrovanu firmu, te da li je prijavio zaradu od reklama koje se nalaze na njegovoj internet-stranici, te zatim putem specijalnog softverskog alata provjerava da li osumnjičeni na svojoj internet stranici skladišti neželjeni videosadržaj ili ga samo proslijeđuje, odnosno dijeli putem linkova sa neke druge internet stranice.

– MUP RS-a se često susreće sa krivičnim djelima povrede autorskih prava i ona se najčešće odnose na neovlašteno iskorištavanje popularnih televizijskih serija i specijalizovanih programa koji se koriste u industriji – dodali su.

U slučajevima u kojima se neovlašteno distribuira videosadržaj, osumnjičeni kreiraju sopstvene internet-stranice na kojima omogućavaju svim posjetiocima, da putem streaming i OTT tehnologije, bilo putem računara, smart telefona ili televizora, pristupaju autorskim djelima za koja nemaju prethodno potpisane ugovore ili dozvolu vlasnika autorskih prava.

To rade kako bi pribavili imovinsku korist, koja se ostvaruje putem pop-up i sličnih reklama postavljenih na internet-stranicama osumnjičenog.

– U slučajevima zloupotrebe specijalizovanih programa koji se koriste u industriji, osumnjičeni dolaze do kodova kojima je izvršeno osiguranje, odnosno zaštita programa. Zatim ih neovlašteno otključavaju i koriste bez plaćanja nadoknade autoru – istakli su iz policije.

Zaštita autorskog prava je svakako veoma bitna jer podstiče kreativnost pojedinaca, osigurava autorima ostvarivanje ekonomske egzistencije, te doprinosi bogatom kulturnom stvaralaštvu i promociji zemlje.

– Krivična djela povrede autorskih prava ili popularno nazvana “piraterija” je jedan od globalnih problema modernog doba i vid kriminala protiv kojeg se MUP RS-a učestalo bori. Ova borba podrazumijebva represivne i preventivne aktivnosti. Kao represivne aktivnosti naglašavamo istrage i procesuiranje izvršilaca, dok preventivne aktivnosti podrazumijevaju podizanje svjesti kod građana, koji moraju da shvate da kada koriste popularno nazvane piraterijske usluge, zapravo podržavaju kriminalne mreže, koje mogu biti povezane i sa drugim oblicima kriminala – naveli su iz MUP-a RS-a.

Žrtve cyber kriminala

Naglasili su da korištenjem ne licenciranih programa i razmjenom piraterijskog materijala sebe izlažu opasnosti da budu žrtve cyber kriminala.

– Nosioci autorskih prava, prije svega trebaju da osiguraju svoju zaštitu u skladu sa zakonskim propisima koje predviđaju deponovanje originala ili primjeraka autorskih djela ili predmeta srodnih prava u knjigu evidencije koja se vodi u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH, i na taj način osiguravaju dokaze o svom stvaralaštvu. Također, potrebna je saradnja sa institucijama za sprovođenje zakona, dostavljanje informacija, organizacija i sprovođenje interaktivnih radionica za kreativno i korisno korištenje računara i internet, kampanje za podizanje svijesti i slično – zaključili su iz policije.

Iz Instituta za intelektualno vlasništvo BiH kazali su nam da se njima ne prijavljuju kršenja autorskih prava jer to nije u nadležnosti Instituta.

U području autorskog i srodnih prava Institut provodi aktivnosti koje su utvrđene Zakonom o osnivanju Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, a to su upravni i stručni poslovi koji se odnose na prava autora na djelima iz područja književnosti, nauke, umjetnosti, prava umjetnika izvođača, prava proizvođača fonograma, prava organizacija za radiodifuziju, prava proizvođača videoigrama i baza podataka, u skladu s odredbama međunarodnih konvencija, ugovora i sporazuma kojima je pristupila, odnosno koje je ratifikovala BiH i zakona i provedbenih propisa kojima se uređuje ova materija – istakli su.

Osim toga, aktivnosti Instituta odnose se i na izdavanje dozvola za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava i nadzor nad radom kolektivnih organizacija, te deponovanje i upisivanje autorskih djela i predmeta srodnih prava u knjigu evidencije koja se vodi u Institutu.

– Dakle, Institut nema nadležnost da procesuira slučajeve povrede autorskog prava niti ima ulogu u građanskopravnoj, krivičnopravnoj ili prekršajnopravnoj zaštiti autorskih prava – zaključili su iz Instituta za Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79