Najezda pacova u Sarajevu: Ko će odgovarati za nemar ako se djeca zaraze mišijom groznicom

Na priču „Dnevnog avaza“ o najezdi pacova na Trgu međunarodnog prijateljstva i straha građana od mogućih zaraza, reagirali su pojedini vijećnici, komunalni inspektor i uposlenici Civilne zaštite općine Novi Grad.

Međutim, konkretnih poteza na terenu još uvijek nema.

Poslani dopisi

Nažalost, i na ovom primjeru vidi se sav jad, čemer i nebriga vlasti o građanima Sarajeva koji su očigledno i u ovoj borbi prepušteni sami sebi. Zbog toga se s razlogom pitaju oni koji pune budžete svih nivoa, a kako bi se isplaćivale enormne plaće, ko će odgovarati ako se stanari, djeca iz vrtića i đaci škole zaraze?!

– Zbog opasnosti koja prijeti stanarima i djeci odmah sam poslao dopis Civilnoj zaštiti općine Novi Grad. Zamolio sam ih da u ime građana, a u okviru svojih nadležnosti, djeluju kako bi spriječili razmnožavanje glodavaca na tom terenu. Situacija je alarmantna jer se tu nalaze dječiji vrtići, park za djecu, osnovna škola, stambeni objekti… – kazao je vijećnik Mirza Memišević.
Kako ističe, odmah je od njih dobio odgovor da je provođenje dezinsekcije, dezinfekcije i deratizacije isključivo u nadležnosti Zavoda za javno zdravstvo KS.

Bez opreme

– Dobra vijest je da nisu odbili saradnju. Obećali su da će dopis proslijediti Veterinarskoj stanici Novi Grad, koja bi trebala reagirati na tom području – ističe Memišević.
I Vesna Brenjo, komunalni inspektor u Općini Novi Grad, potvrdila nam je da je za rješavanje ovog gorućeg problema nadležan Zavod za javno zdravstvo KS.

– Svjesni smo stanja javnih površina, ali Općina nema niti nadležnost niti potrebnu opremu, sredstva i stručni kadar da poduzme bilo kakve aktivnosti. Osim u slučajevima kada je posjed vidno neodržavan, a vlasnik nepoznat ili nedostupan, pri čemu je higijensko stanje takvo da predstavlja akutnu opasnost po okolinu, tada se uključuje Općinska služba civilne zaštite poduzimajući mjere tzv. asanacije terena – kazala je Brenjo.

Dječije igralište nalazi se u centru naselja

Vranić: Nije moja nadležnost

Ministar zdravstva Haris Vranić kazao je da je upoznat o problemu, ali da to nije u njegovoj nadležnosti već Zavoda za javno zdravstvo KS.
– Plašim se i ja zaraze, ali nije nadležnost ministra da rješava problem pacova. Mislim da će se raditi deratizacija – istakao je Vranić.

Je li ViK dobro uradio posao

Iz preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ tvrde da su na ovom lokalitetu uradili deratizaciju kanalizacionih cijevi i to od 12. do 27. aprila 2021. godine. Za ovaj posao bila je angažirana firma IDS „Zdrava sredina“ uz nadzor ViK-a.
Od tada pa do danas prošlo je tek nešto više od dva mjeseca i građani se s pravom pitaju da li je taj posao urađen kako treba ili samo pro forme radi. Iako je situacija alarmantna, prema odgovoru koji smo dobili, očigledno je da neće reagirati.
Jesenju fazu deratizacije najavili su za oktobar.

Šta kažu iz Ministarstva

S obzirom na to da se na ovom području nalaze vrtići, dječija igrališta i OŠ “Fatima Gunić,” tražili smo i reakciju ministrice za odgoj i obrazovanja KS Naide Hota-Muminović te je pitali hoće li se uključiti u rješavanje ovog problema zbog djece i učenika.

Međutim, iz Ministarstva su nam odgovorili da su dopis, iz samo njima znanih razloga, proslijedili JU “Djeca Sarajeva” iako ta ustanova nema nikakve veze s ovim problemom i njegovim rješavanjem piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79