Najezda žohara u centru Sarajeva: Građani ih nalaze i u tanjirima

Unazad dvije godine smo primijetili najezdu žohara, tačnije – nakon rekonstrukcije kanalizacione mreže kod Katedrale.

Na početku su bili samo na ulici, ali u zadnje dvije godine imamo problem u stanovima,počinje priču Sarajka A. D., koja živi u ulici Ferhadija u centru Sarajeva,

Ona je za portal Radiosarajevo.ba objasnila da godinama nadležne institucije ne reaguju u vezi problema najezde žohara, a građani koji žive u centru Sarajeva sada žohare nalaze i u – tanjirima.

“Vršili smo dezinfekciju bezbroj puta, pa i svojim sredstvima. Sarajevostan je također radio dezinfekciju i deratizaciju, ali problem nije riješen”, navela je Sarajka.

Uprkos stalnom trudu stanovnika sarajevskih ulica – problem nije riješen.

“Redovno prskamo sada prozore sredstvima za dezinfekciju. Međutim, kada sam u ponedjeljak vadila servis za ručavanje, našla sam ga u tanjiru. Onda smo ponovo zvali momka za dezinfekciju… sve to nije rješenje. Živim na trećem spratu, stan je adaptiran, haustor je očišćen, prozori promijenjeni – ali, mi imamo žohare”, rekla je A. D.

Sarajka navodi da problem nije samo njen stan, već se radi o najezdi žohara u dvije općine – Centar i Stari Grad.
“Sistemska deratizacija, nažalost, ne postoji u zakonu te je to obaveza upravitelja zgrade i etažnih vlasnika”, navela je A. D.
Pojasnila je i kako ima informaciju da su zadnja tri tendera u vezi deratizacije Grada Sarajeva propala, te da deratizacija nije zato urađena unazad tri godine.
“Zato imamo najezdu pacova, zmija, pa i žohara – naprosto ne znamo kako da ih se riješimo i kome da se obratimo”, poručila je Sarajka.
Da bi se uradila sistemska deratizacija, kako je saznala, trebalo bi da se proglasi epidemija, što se nije desilo.
Na mjesto stanovanja i problema sa žoharima dolazila ie i inspekcija koja je obišla poslovne prostore u Ferhadiji, te vidjela da su imali napisane etikete da je izvršena dezinfekcija.
“I to je završena priča”, napomenula je A. D.

Portal Radiosarajevo.ba je, upravo radi rješenja problema i agonije građana, poslao upite Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo, te Zavodu za javno zdravstvo KS, Općini Centar i Gradu Sarajevu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79