Najezda žohara u Sarajevu: Jedino rješenje je dezinsekcija, ali nje nema!

Stanovnici samog centra Sarajeva posljednjih mjeseci bore se na najezdom žohara. Ovi štetni insekti, koji mogu biti prenosioci zaranih bolesti, pojavljuju se na ulicama, fasadama, ali i stanovima. Građani su u panici, ne znaju kome se obratiti, a nerijetko sami plaćaju dezinsekciju zgrada u kojima žive, piše Raport.

Sistemskog rješenja za žohare, prema svemu sudeći, za sada nema. Naime, firma “Sanitacija” je tokom prošlog i ovog mjeseca obavila proljetnu fazu obavezne preventivne sistematske deratizacije na području Kantona Sarajevo. Međutim, dezinsekcija nije obavljena.

“Sistematska deratizacija obavljena je od 10. maja do 15. juna ove godine na području svih devet općina Kantona Sarajevo, kao i korektivne faze. Zavod za javno zdravstvo KS je dobio izvještaj koji pokazuje da je ona urađena korektno.

Međutim, žohari su predmet dezinsekcije. Na području Kantona Sarajevo ne postoji sistematska dezineskcija, već se ona se radi kada se za to ukaže potreba. Naprimjer, rađena je prije nekoliko godina kada smo najezdu žohara u Sarajevu imali zbog poplava”, kaže za Raport dr. Alma Bungur iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Dr. Bungur dodaje da se žohari obično pojavljuju u starim zgradama, posebno kada su kiše ili poplave, odnosno kada ove insekte potjera voda iz njihovih staništa.

Dodatni problem je što se u sarajevu ne vrši dezinsekcija ni kanalizacionih šahtova.

“Vrlo je važno naglasiti da neće biti značajnog efekta ukoliko se radi dezinsekcija jednog ulaza ili zgrade, jer će žohari preći u susjednu. Rješenje je sistematska dezinsekcija cijelog područja gdje se žohari pojavljuju”, kaže dr. Bungur.

Zatražili smo komentar i od ministra zdravstva KS Harisa Vranića. On za Raport kaže kako je Ministarstvo na čijem je čelu odobrilo novčana sredstva za dezinsekciju.

“Odobreno je 300.000 KM. Problem je u tome što se tenderi raspišu, ali ih onda obaraju firme koje se prijave. Takva situacija traje oko dvije godine. Žohara u starogradnji, pogotovo u centru, će biti i pored deratizacije” govori Vranić.

Dakle, konkretnog rješenja za najezdu opasnih žohara u centru glavnog bh. grada nema. Dr. Bungur kaže kako su neki zastupnici u Skupštini KS pokretali zastupnička pitanja o ovom problemu, ali je ostalo samo na tome. Eventualno, građani mogu pokrenuti inicijativu prema Gradskoj upravi Grada Sarajeva i Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove za provođenje sistematske dezinsekcije na području KS.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79