Najlošiji rezultati u historiji turizma u Hrvatskoj: Na Hvaru otvorena tri hotela, ukupno 66 gostiju

Kakav je utjecaj pandemije na turističku sezonu u Hrvatskoj najbolje ilustrira stanje na otoku Hvaru, jednoj od turističkih perjanica na Jadranu.

Na Hvaru je trenutno otvoreno najviše između 20 i 30 posto svih ugostiteljskih objekata, a od 14 hotela otvorena su njih tri.

“Brojke su katastrofalne, nikada u historiji hvarskog turizma Grad Hvar nije imao ovako loše rezultate, u ovo doba godine. Sada se u Hvaru odmara, brojkom i slovom 66 stranih turista, dok je prošle godine u ovo vrijeme u Hvaru bilo 4588 gostiju. Ovo su poražavajuće brojke i kada sam ih ja u petak dobio, nisam mogao vjerovati svojim očima, iako sam znao da je stanje katastrofalno”, kazao je Slobodnoj Dalmaciji Teo Jeličić, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Hvara.

Grad Hvar, za sada ove godine, bilježi pad od 96 posto dolazaka turista, a u isto vrijeme bilježi pad od 91 posto u noćenjima.

“Od ovih 66 turista, koji su usprkos svemu došli u Hvar, nešto je Slovenaca, Austrijanaca, Nijemaca i Čeha. Da bi vam približio kakva je situacija u Hvaru, najbolje govori podatak da je trenutačno otvoreno, najviše između 20 i 30 posto svih ugostiteljskih objekata, a od 14 hotela otvorena su njih tri”, kazuje Jeličić koji ističe kako nema optimizma ni za iduća dva mjeseca jer se rezervacije otkazuju prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79