Najniža penzija od maja u Federaciji BiH 573,79 maraka

U Federaciji Bosne i Hercegovine, penzioneri se pripremaju za povećanje penzija u skladu s nedavnim usklađivanjem. Prema objavljenim informacijama, ukupni rast penzija redovnim usklađivanjem u ovoj godini trebao bi iznositi 6,6 posto.

Najniža penzija za april, isplaćena korisnicima Federalnog zavoda MIO, bit će uvećana za 8,61 konvertibilnu marku, što će iznositi 573,79 KM. Zagarantovana penzija, umjesto 642,40 KM, od maja će iznositi 684,79 KM.

Usklađivanje penzija temelji se na podacima Federalnog zavoda za statistiku o indeksu potrošačkih cijena i rastu bruto domaćeg proizvoda za prošlu godinu. Prema Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju, penzije se usklađuju 15. aprila svake godine. Ove godine, usklađivanje će se provesti u visini zbroja 50% postotka porasta potrošačkih cijena i 50% postotka porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini.

Uprkos ovom povećanju, postoji nezadovoljstvo među penzionerima zbog visokih troškova života. Savez penzionera Federacije BiH ističe da nisu zadovoljni postotkom rasta penzija, posebno kada je riječ o korisnicima najnižih penzija koji su najviše pogođeni svakodnevnim rastom cijena.

Podaci Federalnog zavoda za ponzijsko osiguranje pokazuju da je prosječna penzija korisnika samostalne penzije iznosila 711,66 KM, a penziju za mart primilo je 444.657 korisnika. Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija iznosila su oko 285 miliona KM.

S obzirom na ekonomsku situaciju i potrebe penzija, Vlada Federacije BiH donijela je odluku o akontativnom povećanju penzija za 5 posto već početkom godine, dodatno povećavajući mjesečna primanja penzija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79