Najnovije istraživanje pokazalo: U BiH 93,8 posto žena obavlja sve kućanske poslove

Istraživanje je provedeno na području cijele BiH na uzorku od 500 žena starosne dobi između 18 i 65 godina koje su braku ili žive u izvanbračnoj zajednici najmanje jednu godinu.

U BiH 93,8 posto žena obavlja sve kućanske poslove, što ostavlja negativne posljedice na njihov privatni i profesionalni život, rezultati su istraživanja koje je provela Agencije za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara.

Rezultati istraživanja pokazuju da obavljanje rutinskih kućanskih poslova poput peglanja, mijenjanja posteljine, čišćenja kupatila, pranja rublja, brisanja podova, kuhanja i pranja suđa, te kupovanja potrepština u 93,8 posto veza obavljaju samo žene, objavljeno je iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH, prenijela je Srna.

U saopćenju se navodi da svega u 5,6 posto veza te poslove ravnopravno obavljaju i muškarci, dok svega u šest posto veza te poslove obavljaju samo muškarci. Iz Agencije navode da je istraživanje pokazalo da to ostavlja negativne posljedice na privatni i profesionalni život žena, ostavljajući im manje vremena za odmor, osobni i profesionalni napredak, usavršavanje, te sudjelovanje u društvenim aktivnostima i politici.

Istraživanje je pokazalo kako je situacija povoljnija kada je riječ o povremenim kućnanskim poslovima poput plaćanja režija i obavljanja poslova izvan kuće, kao što su održavanje dvorišta, automobila, krečenje i lakše popravke na kući, ističu iz Agencije. Nalazi istraživanja govore i o rasprostranjenosti rodne diskriminacije u radu i radnim odnosima, što je potvrdila trećina ispitanih žena.

Istraživanje je provedeno na području cijele BiH na uzorku od 500 žena starosne dobi između 18 i 65 godina koje su braku ili žive u izvanbračnoj zajednici najmanje jednu godinu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79