Najnovije sa sjednice Doma naroda FBiH: Hitne teme o zdravstvu i finansijama na dnevnom redu

Na sjednici Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine, delegati su istaknuli hitne potrebe u zdravstvenom sektoru i postavili pitanja o finansijskim aspektima zaduženja Federacije.

Muamer Zukić, delegat SDA, izrazio je svoju zabrinutost glede zaduženja Federacije u tekućoj godini, tražeći od Ministarstva finansija informacije o već realiziranim i planiranim zaduženjima za 2024. godinu.

Posebno je naglasio važnost transparentnosti u vezi s visinom zaduženja i njihovom svrhom, ukazujući na medijske navode o rekordnim zaduženjima i potrebu da se jasno definišu ciljevi tih sredstava.

S druge strane, delegatkinja Belma Kapo iz SDP-a iznijela je niz pitanja vezanih za zdravstveni sektor, ističući višemjesečno čekanje na odgovore od Federalnog ministarstva zdravstva i Fonda solidarnosti.

Postavljajući ključna pitanja o strategiji za rijetke bolesti, listi lijekova, te funkcioniranju Fond solidarnosti, Kapo je istaknula hitnost rješavanja problema u oblasti zdravstva, posebno za onkološke pacijente i osobe s rijetkim bolestima.

Ova sjednica Doma naroda postavila je temelje za daljnju raspravu i akcije u rješavanju ključnih izazova u zdravstvenom sektoru i finansijskom upravljanju Federacije Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79