Najnoviji podaci: COVID u Kantonu Sarajevu nije stao!

U Kantonu Sarajevo registrovano je još 180 osoba koje su pozitivne na koronavirus, od 1.022 obrađena testa. Preminule su četiri zaražene osobe, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Poređenja radi, jučer je u Kantonu Sarajevo registrovano 106 osoba koje su pozitivne na koronavirus, od 946 obrađenih testova. Preminule su dvije osobe.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, oporavilo se još 77 osoba. Trenutno su na bolničkom liječenju 164 pacijenta, od kojih je 130 sa akutnom infekcijom, dok su ostali postcovid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) liječi se, kako su naveli, 98 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 66. Niti jedan pacijent nije priključen na respirator, šest koristi neinvazivnu ventilaciju, dok ih je 12 na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti.

U Kantonu Sarajevo trenutnno je 1.051 aktivni slučaj zaraze koronavirusom, dok je u samoizolaciji 2.258 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je 55.750 osoba zaraženih koronavirusom i 53.373 su izliječene. Prema podacima kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 133, dok sedmična incidenca, odnosno broj pozitivnih na virus na 100.000 stanovnika, iznosi 220.

U Covid ambulantama kantonalnog Doma zdravlja pregledano je, kako su istakli, 319 pacijenata, od kojih je četvoro transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima na Vrbanji i na Ilidži, te u Covid ambulantama uzeto je ukupno 879 PCR briseva. Oba drive-in punkta rade svaki dan od 8 do 18 sati. Covid pozivni centar zabilježio je 186 poziva, a obavljena su i 173 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirana, kako su naglasili u Vladi Kantona Sarajevo, 1.641 doza vakcina, i to 1.607 u dvorani Zetra i 34 doze na punktovima za vakcinaciju u domovima zdravlja.

U Zetri i dalje traju “Dani otvorenih vrata”, gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez najave. Također je i na punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad i Novo Sarajevo – “Omer Maslić” omogućena vakcinacija stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez najave.

Podsjetili su da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je opet pozvalo građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79