Najopsežnija istraga: Sedmorica optužena za međunarodno krijumčarenje 6,8 tona skanka

Ukupno sedam optuženih osoba, terete se za međunarodno krijumčarenje oko 6,8 tona opojne droge marihuana-skank, sa područja Crne Gore, u Bosnu i Hercegovinu, te dalje prema zemljama EU. Ostvarena nezakonita imovinska korist procjenjuje se na najmanje 2 milijuna eura, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon višemjesečne opsežne istrage, vođene u skladu sa Državnom strategijom za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije i Državnom strategijom za spriječavanje i zlouporabu opojnih droga u Bosni i Hercegovini, Tužiteljstvo BiH je u suradnji sa partnerskim policijskim i sigurnosnim institucijama u Bosni i Hercegovini, kao i suradnji sa partnerskim institucijama iz zemalja regiona i EU, uspješno okončalo istragu i podiglo najopsežniju optužnicu iz oblasti narkokriminala u postdejtonskoj BiH.

– Optuženi se terete da su u razdoblju od 2016. do 2019. godine, kao organizirana kriminalna skupina, u dogovoru sa drugim osobama, u najmanje 25 navrata, organizirali, isplanirali i realizirali krijumčarenje opojne droge marihuana-“skunk”, najčešće u količinama od oko 200 kilograma a u pojedinim slučajevima u količinama koje su dosezale 600 ili 900 kilograma, a koja je krijumčarena sa područja Crne Gore, u Bosnu i Hercegovinu, gdje je skladištena ili je odmah krijumčarena dalje prema R Hrvatskoj i zemljama EU- navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Opertivnim aktivnostima policijskih organa a u koordinaciji sa tužiteljstvom, agencije za provođenje zakona, uspjele su otkriti, presresti i spriječiti krijumčarenje količine od najmanje 2 tone opojne droge na području BiH, na području Istočnog Sarajeva, Neuma i Bosanska Gradiške, kao i određenih količina opojne droge na području R Hrvatske, piše Avaz.

Prilikom izvršenja pretresa i lišenja slobode, od osumnjičenih je oduzet novac u iznosu od oko pola milijuna KM, kao i određena količina krivotvorenih novčanica.

Optuženi su za izvršenje krijumčarenja angažirali vozila transportnih poduzeća koja se bave prometom naftnih derivata (cisterne) ili drugih roba, kako bi pokušali prikriti krijumčarenja velikih količina opojnih droga.

Optuženi su:

– Ivan Antunović Ivan, rođen 08.03.1969. godine u Stocu

– Borislav Kovačević, rođen 08.01.1978. godine u Trebinju

– Ivan Cvijanović, rođen 29.01.1987. godine u Sarajevu

– Mario Vuletić, rođen 07.09.1987. godine Metkoviću, R Hrvatska

– Jurica Vuletić, rođen 10.10.1986. godine u Trebinju, nastanjen u Metkoviću, R Hrvatska

– Haris Hodžić, rođen 16.10.1983. godine u Travniku

– Nikola Bošković, rođen 01.04.1963. godine u Stocu

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka i stručnih vještaka, od čega je jednom broju svjedoka dodjeljena procesna mjera zaštite, te više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79