Najotrovnija riba na svijetu ulovljena u Medulinskom zaljevu

U Medulinskom zaljevu je ulovljena najotrovnija riba na svijetu – srebrnopruga napuhača. Portal Glas Istre imao je priliku pratiti laboratorijsku analizu ove ribe koja je obavljena u Laboratoriju prirodnih znanosti pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile pod vodstvom dr. sc. Nevena Iveše, morskog biologa.

Ova napuhača je prva u Jadranu kojoj se analizira sadržaj želuca, a rezultati će biti objavljeni u naučnom časopisu. Ribu je ulovio slovenski državljanin Anton Vidovič, a zahvaljujući ribolovcu Mariju Lazariću, koji je odmah obavijestio Ivešu nakon Vidovičevog dojave, imali su svježi primjerak za analizu.

Iako srebrnopruga napuhača obitava u Tihom i Indijskom oceanu te Crvenom moru, u Jadranu je rijetka. Analiza sadržaja njenog želuca pokazala je da se u njoj nalaze ostaci autohtonih rakova, školjki, puževa i ježinaca, što potvrđuje njen status grabežljivice. Iako je otrovna, u Japanu se smatra delicijom, ali je konzumacija strogo regulirana.

Njezini zubi, koji neprekidno rastu, omogućuju joj da se hrani organizmima s tvrdim oklopom poput rakova, bodljikaša i školjkaša, ali mogu pregristi čak i metal. Osim što je otrovna, srebrnopruga napuhača može izazvati ozljede ugriza, a u nekim zemljama zabilježeni su i napadi na ljude.

Ova riba, uprkos svom egzotičnom podrijeklu, postala je sve češća u Jadranu, što se pripisuje klimatskim promjenama i povećanju pomorskog prometa. Pojava ovakvih vrsta u našim morima upozorenje je na moguće promjene u ekosustavu. Ribari se pozivaju da dojave ulove i izbjegavaju kontakt s ovom ribom kako bi se izbjegli neželjeni incidenti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79