Najstariji sudski predmet u Republici Srpskoj: Parnica u Bijeljini traje od 1984. godine

U Osnovnom sudu u Bijeljini nalazi se najstariji neriješeni sudski predmet u BiH, a riječ je o parničnom postupku koji je pokrenut još 1984. godine, potvrđeno je “Glasu Srpske” u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH.

“Riječ je o parničnom predmetu koji je pokrenut pod pravnim osnovom utvrđenje i uknjižba. Postupak je prekinut tokom sedmog mjeseca 2019. godine zbog smrti jedne od stranaka. Postupak će biti nastavljen kada nasljednici stranke preuzmu postupak ili kad ih sud na prijedlog protivne strane pozove da to učine”, kazali su u VSTS-u i dodali da je to pokazao presjek stanja u sistemu na dan 30. juni ove godine.

Postupak je, kako su pojasnili, prošao sve nivoe u pogledu odlučivanja.

“Nakon što je Osnovni sud u Bijeljini donio prvostepenu presudu, stranka je uputila žalbu Okružnom sudu u Bijeljini. Okružni sud je donio odluku, na šta je stranka uputila reviziju Vrhovnom sudu RS. Nakon odlučivanja po reviziji, predmet je ponovo vraćen bijeljinskom Osnovnom sudu, gdje je prekinut postupak iz navedenih razloga”, istakli su u VSTS-u.

Sudovi u BiH su, prema najnovijim podacima VSTS-a, u prvom polugodištu 2019. godine riješili 103.238 najstarijih predmeta, odnosno realizovali 63 odsto plana. Plan je da u cijeloj godini bude stavljena tačka na 164.911 najstarijih predmeta.

“U sudovima FBiH ukupno je riješeno za pola godine 66.835 predmeta iz planova rješavanja predmeta, sudovi u Republici Srpskoj riješili su 33.137 predmeta, sudovi Brčko distrikta BiH 1.969, a Sud BiH 1.237 najstarijih predmeta”, rečeno je u VSTS-u.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79