Najteže je popraviti Yugu 45, voze ga dok ne crkne

Mustafa Čobo (23) iz Kaknja još od malih nogu njeguje ljubav prema „Zastavinim“ automobilima, a tada nije mogao ni zamisliti da će imati jedini Yugo servis u Bosni i Hercegovini.

Kako priča za “Dnevni avaz”, dok su djeca maštala o ekskurzijama i mobitelima, on je imao samo jednu želju – motor od Yuge.

Ispunjena želja

– Ova želja mi se ispunila, a nakon nje, kako su godine prolazile, nabavljao sam sve više i više vozila, što je bila moja najveća satisfakcija za napredak – govori on.

Nakon što je završio za automehaničara, počeo je i da zarađuje. U servis mu dolaze vlasnici Yuge iz svih krajeva BiH, ali i Hrvatske, Slovenije, pa i Njemačke, da im reparira automobile.

– Mirsad Sadiković, koji me i naučio da radim ovaj posao, pomaže mi da nabavim sve dijelove, budući da je on nekada imao Yugo servis, koji je zatvoren – govori Čobo.

Ističe da je bilo interesantnih anegdota kada su ljudi dolazili da poprave svoje automobile i nisu mogli vjerovati da je upravo on, tako mlad, sposoban i stručan da im popravi vozilo. Također, voli skupljati sve „Zastavine“ automobile i dijelove.

Posjeduje izuzetne primjerke zupčastog remena za Fiću koje je u ono vrijeme imala samo policija, da ovaj automobil bude brži. Najteže mu je, otkriva, popraviti opjevanog Yugu 45.- Platinska dugmad, karburator i loše održavanje vlasnika. Dakle, vozi ga dok ne crkne, pa je teško popraviti, ali još nema onog kojeg nisam popravio – kaže on.

Radi iz ljubavi

Na kraju ističe da posao, najprije, radi iz ljubavi, a da tek onda dolazi ono materijalno.

– Nek’ je Fićek dobro uštiman, ja sam zadovoljan – zaključuje Kakanjac.

Komšija mu ustupio garažu

Za potrebe repariranja „Zastavinih“ automobila koji završe na smetljištu u odlične oldtajmere Čobi je komšija besplatno ustupio garažu.

– Radim sve, od limarije, elektronike, mehanike, enterijera… Iako se radi o oldtajmerima, djevojke baš i ne poklanjaju pažnju ovim automobilima. Više vole vidjeti da prođe Porsche. Starije, pak, podsjeća na davna vremena kada su  Fićom išli na more – dodaje Čobo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79