Najtraženija zanimanja u FBiH u 2019. su krojači, obućari, zavarivači, vozači…

Krojači, obućari, prodavači, zavarivači, vozači, neka su od najtraženih zanimanja prema istraživanju tržišta rada u Federaciji BiH.

Federalni zavod za zapošljavanje i kantonalne službe za zapošljavanje krajem 2018. godine provele su anketiranje 1.034 poslodavca registrirana u Federaciji BiH, a koji imaju pet i više radnika. Ova aktivnost provodi se u sklopu istraživanja tržišta rada u Federaciji BiH u cilju dobivanja kvantitativnih i kvalitativnih podataka direktno od poslodavaca, a koji su neophodni za pružanja adekvatnih informacija o procjeni kretanja na tržištu rada u 2019. godini.

Ispitivanjem potreba poslodavaca obuhvaćena su 1.034 poslodavca registrirana u Federaciji BiH sa pet i više zaposlenih, od kojih je 584 ili 56,47 posto iskazalo potrebu za zapošljavanjem novih 4.838 radnika u 2019. godini.

Poslodavci iz uzorka trenutno zapošljavaju 65.739 radnika, a prema obliku vlasništva, obuhvaćeno je najviše privatnih subjekata (82,63 posto). Najveći broj poslodavaca su društva sa ograničenom odgovornošću (67,21 posto). Evidentan je rast poslovanja i finansijskih efekata u 2018. godini kod većine ispitanih poslodavaca (69,80 posto).

Najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem u 2019. godini iskazane su za zanimanjima u prerađivačkoj industriji (53,08 posto), zatim u građevinarstvu (12,28 posto) i u djelatnosti trgovine (10,83 posto).

Prema stručnoj spremi, navedeni poslodavci su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom IV stepena (SSS), i to 44,25 posto, slijedi tražnja za radnicima srednje stručne spreme III stepena (KV) 35,43 posto, te za radnike za jednostavne poslove tj. bez kvalifikacija 11,70 posto. Od ukupne iskazanih potreba, 6,90 posto se odnosi na radnike sa visokom stručnom spremom (VSS).

– Prema iskazanim potrebama poslodavaca u okviru ovog istraživanja, najtraženija zanimanja III i IV stepena u 2019. godinu su: šivač, krojač i tekstilni radnik; obućar; prodavač-trgovac; zavarivač; vozač; bravar; stolar; konobar; kuhar; zidar. Najtraženija zanimanja visoke stručne spreme u 2019. godinu su: mašinski inžinjer; ekonomista; doktor medicine i stomatolog; el. inžinjer – informatičar; građevinski inžinjer; pravnik – ističe se u saopćenju Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Od ukupno 1.034 anketirana poslodavca 51,64 posto je navelo razloge nedostataka radnika određenog profila. Kao razloge nedostatka određenih profila zanimanja, poslodavci navode nedostatak potrebnih kvalifikacija radnika (25,97 posto), visoka izdvajanja za poreze i doprinose (18,20 posto), da kandidati ne prihvataju radno vrijeme poslodavca (12,38 posto), te nedostatak poticajnih sredstava za obuku (11,92 posto) i nedostatak potrebnog radnog iskustva kandidata (8,05 posto).

U kontekstu kvaliteta kvalifikacija, stručnog znanja i vještina kandidata za radna mjesta, poslodavci su najveće nezadovoljstvo iskazali nedostatkom praktičnog rada kandidata u toku obrazovanja (28,11 posto), dok 17,36 posto poslodavaca smatra da stečene kvalifikacije kandidata za slobodna radna mjesta ne odgovaraju realnim potrebama tržišta rada. Pored navedenog, 13,57 posto poslodavaca smatra da kandidatima za posao nedostaju socijalne i organizacijske vještine (komunikativnost, timski rad, rukovođenje, fleksibilnost). Nezadovoljstvo IT vještinama, poznavanjem stranih jezika i upravljanja projektima iskazalo je 6,43 posto poslodavaca.

Anketirani poslodavci nove zaposlenike najčešće traže putem ličnih kontakata (39,22 posto), dok 35,33 posto koristi usluge javnih službi za zapošljavanje u vidu posredovanja u zapošljavanju.

Vezano za saradnju sa kantonalnim službama za zapošljavanje, najviše poslodavaca – više od trećine – je istaklo da saradnju ostvaruju u okviru učešća u realizaciji programa aktivne politike zapošljavanja (36,66 posto), a slijedi oglašavanje radnih mjesta (17,16 posto).

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments