Najvatreniji navijači Širokog Brijega oglasili se o likvidaciji Vedrana Puljića

Najvatreniji navijači Širokog Brijega prvi put nakon deset godina oglasili su se o tragičnom 4. oktobru 2009. godine kada je u sukobu na ulicama ovog grada smrtno stradao Vedran Puljić, a oni su napisali da to ubistvo nema veze s njihovom navijačkom grupom.

Facebook
  • Dosta je svima, e dosta je i nama. Dosta nam je da nas se konstantno dugi niz godina blati umjesto da nas se slavi, orkestrirano napada, dok mi šutimo, ma kako tužno u BiH zvučalo, držimo se tih nekih kodeksa iako smo mogli i prije i sada i uvijek ćemo moći stati pred ogledalo za razliku od nekih i priznati ako ništa sebi neke stvari oko tog 04.10.2009″, napisano je na početku uz komentar da će ovo saopćenje sigurno izazvati veliku medijsku pažnju.
  • Znamo da ćemo dignuti nešto prašine i kod naših ‘lokalnih ratnika’, koji su nam tada okretali leđa i tražili zaklon, a u vremenu nakon trovali i truju medijski prostor, ali posebno kod ‘njih’, jedne nekada velike navijačke grupe, koja je iskoristila jednu smrt da prikrije jedan težak poraz – navijački poraz”, piše u saopćenju, a dodaje se da o tome najviše pričaju “internet ratnici” koji nisu bili ni blizu mjesta događaja, niti znaju istinu, već da se služe pričama koje su poslije prepričane.

S obzirom na to da je saopćenje opširno, prenosimo samo dijelove istog, a ostatak možete pročitati na linku ispod.

  • Na ovu utakmicu čak i nismo bili toliko ‘nabrijani’, sedmicu ili dvije ranije gostovao je Velež pa je bilo nekih sitnih incidenata prije utakmice. A naša policija ne prašta nama pa smo kroz vrijeme između ove dvije privođeni, saslušavani i sve što ide uz to te smo dobijali ozbiljne prijetnje da se to ne smije ponovi i sa HZ. Došao je dan utakmice, osluškivali smo najave i za razliku od organa reda mi smo jako dobro znali koliko gostiju dolazi i odakle, kao i uvijek… Inače u pripremi utakmice kada dolaze gosti budemo itekako spremni, kako i priliči, ali tada je to bilo dosta drugačije. Osim nas 20-30-40, kasnije i nešto više, imali smo par baklji i par palica i to je to. Izvidnice su stalno javljalje da je oko stadiona mirno, nema policije, znali smo da kasnije mora biti haos. Tako je i bilo”,

Nakon toga, napisali su kako su se dešavali sukobi na ulici u kojima su oni kao grupa učestvovali, objašnjavajući da su sve radili po navijačkim kodeksima i da su nakon nekog vremena odlučili da se povuku. Informacija o smrti Vedrana je došla nakon sat vremena.

  • Krenulo se pucati dole sa jugozapadne strane, gdje je bila većina njih, nemamo pojma što se događa i ko puca, ali sigurno nije dobro. Odjednom je sve nekako utihnulo, mi smo bili i dalje na našim početnim pozicijama, tada već dosta umorni, ubrzo je došla i specijalna nekih sat i nešto više vremena od početka sukoba i sve je stalo. Prenio se glas da je neko njihov poginio, a koliko smo svi bili ponosni na ono što smo do tada napravili, neka nelagoda nas je obuzela, puno se tu kamenja i svega ostalog izmijenilo, svašta je prolazilo kroz glavu. Kasnije se ispostavilo da je od nečega drugog nesretni momak poginuo, ali tako je mogao i svaki od nas, jer smo svi bili u sličnoj situaciji”, napisali su, nakon čega su dodali da su ostali građani Širokog Brijega kasnije maltretirali privedene navijače Sarajeva, što su oni navodno zaustavili.

Škripari ističu da je taj dan bio velika pobjeda njihove navijačke grupe koja je pala u drugi plan zbog smrti navijača, za koju oni, kažu, nisu odgovorni.

  • Da rezimiramo sami sukob, njih je 96 povrijeđeno, šest od metaka koje je neko ispalio sa jugozapadne strane, a 90 ih se ‘samoozljedilo’? Ovo je bila jedna velika pobjeda jedne grupice ljudi nad puno većom, ali nažalost gubitak mladog života je okrenuo priču totalno na suprotnu stranu”, piše, između ostalog, u saopćenju Škripara.

Pri kraju saopćenja, navijači Širokog Brijega su napisali da nemaju veze s ubistvom Vedrana Puljića.

  • Od početka se zna da pucnjava nema veze sa Škriparima ali sve vrijeme se potencira da su to napravili Škripari… Za nas je to bio sukob u kojem smo se dobro držali i sve osim pogibije nesretnog momka je bilo za ponos svih nas. Za ponos je i da smo na tome stali. Znali smo za svaki njihov dolazak na saslušanje. Koliko ih dolazi, kojim autima u koje vrijeme, niti jednom nikome nije palo na pamet da nešto napravi, a ko bi to propustio?”, napisali su Škripari koji su saopćenje završili parolom koja je bila na utakmici protiv Sarajeva “Lažni iskazi i huškanje raje 10 godina poslije jos traje. Tražite istinu, a ona se oduvijek zna, naša je dužnost braniti ove ljude i grad”, piše u saopćenju.

Dvadesetčetverogodišnji Vedran Puljić ubijen je hicem iz pištolja 4. oktobra 2009. godine u Širokom Brijegu u neredima koji su prethodili utakmici između NK Široki Brijeg i FK Sarajevo. Prvobitno se vjerovalo da je stradao od oštrog predmeta, ali je obdukcija pokazala da se radi o hicu iz pištolja. Predstavnici Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona Sarajevo su u danima nakon ubistva izrazili saučešće porodici te su zatražili da se utvrdi istina o neredima i Puljićevom ubistvu.

Igor Puljić pred kamerama: “Mog brata nije ubio Oliver Knezović nego policija”

Za ubistvo je prvobitno osumnjičen Oliver Knezović koji je pobjegao u Hrvatsku iz pritvora u Širokom Brijegu, a policajci koji su dopustili bjekstvo su supendovani. Knezović je lišen slobode u Hrvatskoj gdje je 2017. godine izmijenjena optužnica prema kojoj se on više nije teretio za ubistvo, nego za pokušaj ubistva i opasnu radnju s obzirom na to da je pucao ne ciljajući nikoga pojedinačno, ali pristajući lišiti života barem jednog navijača. Ustanovljeno je da je Knezović oduzeo pištolj policajcu Draganu Vujeviću i prema grupi navijača ispalio deset metaka. Nije utvrđeno da je nekog pogodio.

Optužnica je promijenjena nakon 3D vještačenja Vojina Maštruka i kolega iz BiH Brune Franjića i Alije Kotarevića. Vještaci su se složili da je nemoguće utvrditi iz kojeg od 43 oduzeta policijska pištolja su pogođene osobe među kojima je i ubijeni Puljić. Također, Maštruko je naveo da Puljić najvjerovatnije nije pogođen s pozicije na kojoj je bio Knezović, nego s parkinga u sklopu benzinske pumpe.

Nakon svega, slučaj do danas nije riješen.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments