NAJVEĆA ISPOVIJEST JEDNOG KAMIONDŽIJE: PAKLEN JE SVAKI KILOMETAR, NIJE NI ČUDO ŠTO GINEMO!

“Slušaj me druže, ja ovaj posao radim već godinama, tako da jedan vozač sa osnovnom školom ne može da me krade”

KAMION OSIGURAN, VOZAČ POTROŠNA ROBA

“Radio sam u nekoliko firmi, trenutno ne radim nigde. Planiram kao i svi da odem preko, jer gde god da radite u Srbiji u ovom poslu, uslovi rada su nemogući. Čim dođes na razgovor obećavaju se brda i doline počev od prijave u stalni radni odnos, što podrazumeva zdravstveno, penziono osiguranje, redovnu isplatu i godišnji odmor.

Međutim, odmah posle druge ture, a neretko i posle prve u većini slučajeva se ne ispoštuje ni trećina dogovora. Kažu ti da imaju hitnu turu za tebe pa da potpišeš neki neodređeni ugovor odmah, pa kad se vratiš potpisaćeš pravi. Sve se to završi tako što redovno budeš prijavljen na minimalac, što ćeš otvoriti račun u banci u kojoj ti gazda kaže, potpisati odobrenje da on uzima tvoj novac iz banke da bi ti isplaćivao dnevnice, koje kao i procenat od ture dobijaš u gotovini na ruke. Ako ih dobiješ.”

Prema istraživanjima Telegrafa, dnevnice se mogu kretati u rasponu od 40-55 evra, koliko iznose ukoliko je firma registrovana u inostranstvu, pa sve do 15 evra za vozača koji vozi van granica Srbije (u unutrašnjem transportu je 10 evra), ukoliko je firma domaća i registrovana na teritoriji Srbije. Svugde po pravilu vlasnici firmi ne plaćaju dnevnice za sve vreme dok su vozači na putu, već uglavnom samo za vreme dok se čeka utovar ili istovar ili se stoji u mestu.

Procenat od ture iznosi od 10-15 odsto od cene koju gazda naplaćuje za prevoz robe. Konkretno, Daliboru je ugovoren procenat bio 12 odsto, iako ima dugogodišnje iskustvo.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

“Putno osiguranje ne postoji, dok je bitno da je kamion osiguran, a ti kao vozač si potrošna roba. Ne daj bože da se razboliš ili da dođe do nekog povređivanja. Ali kako moraš da hraniš decu i porodicu pristaješ na gazdine uslove, iako znaš da te laže. Spremaš se i krećeš na put već koliko sutra. Pošto si nov u firmi obavezno dobijaš neki krš od kamiona i naravno prva tura – Turska. Dok te gleda iz kancelarije kako izlaziš kamionom sa parkinga firme u sebi moli boga da si neki neiskusni vozač i da se skrkaš tim kamionom negde kako bi mogao da naplati osiguranje jer mu kamion nije ni za u njivu, a kamoli za put od 3000-4000 km.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79