Najveće misterije sarajevske kotline: Kada će biti gotova garaža kod Hitne pomoći

Prije više od dvije godine počela je gradnja garaže kod Hitne pomoći, a rokovi za otvaranje stalno se pomjeraju

Podzemna garaža G3 kod Hitne pomoći u Novom Sarajevu još nije završena iako su nadležni iz Zavoda za izgradnju KS-a najavljivali da bi se to moglo desiti krajem septembra. Da će garaža vrlo brzo biti dostupna građanima, izjavljivao je i Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS-a, koji je 30. septembra najavio da će garaža biti konačno završena vrlo brzo. Dođe gotovo i polovina novembra, a građani i dalje čekaju da se ova obećanja i ispune. Inače, garaža posjeduje 165 parking mjesta.

NIGDJE KRAJA

– Protekle godine zatekli smo veoma loše stanje na ovoj garaži. Bio je zastoj i činilo se da je situacija nerješiva. Međutim, uz zajedničko djelovanje sa Općinom Novo Sarajevo i Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo našli smo rješenja kako bismo nastavili graditi. Radovi su u završnoj fazi, poručio je ministar Šteta.

A gradnja garaže u Kolodvorskoj ulici počela je u julu 2020. i ona je, kako su najavljivali tadašnji premijer KS-a Mario Nenadić i ministar saobraćaja Adi Kalem, trebala biti završena do polovine novembra. Rečeno, ali neispunjeno. Nakon smjene Vlade SDA – SBB, nova koju predvodi Edin Forto obećala je ubrzati radove i građanima konačno izgraditi garažu.

I to obećanje nije realizovano. Nedugo zatim smijenjen je Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju KS-a, a na njegovo mjesto imenovana je Belma Barlov, koja je također obećala da će radovi biti ubrzani kako bi građani konačno imali parking mjesta. Ali i tu su nastupili problemi.

Barlov je nedavno izjavila da su angažovana dva nova izvođača – jedan za unutrašnje radove (završni sloj podne površine) i drugi za vanjsko uređenje.

Prema njenim riječima, rok za završetak radova je dva mjeseca, ali će se, kako je tada izjavila, nastojati da oni budu završeni do 23. septembra.

Istakla je da je riječ o specifičnim radovima, jer se na podnim površinama može raditi na temperaturi do 20 stepeni uz uslov da nema padavina.

HIDROIZOLACIJA

Barlov je navela da će garaža biti u javnom vlasništvu te da će njom vjerovatno upravljati KJKP Rad.

– Tenderskom dokumentacijom uopće nije bio planiran sistem naplate. To će biti dodatni trošak od 300.000 KM. Tu je i vanjsko uređenje i morat ćemo mijenjati režim saobraćaja zbog Sarajevo Towera. Mislim da će dodatni trošak biti 20-30 posto. Ali, ne znam tačno, jer se cijene dnevno mijenjaju. Ugovorili smo hidroizolaciju, a onda nam izvođač šalje informaciju da je preko noći poskupjela za 40 posto, navela je Barlov.

Vlada KS-a je do sada za gradnju garaže osigurala 4,4 miliona KM, a Općina Novo Sarajevo ustupila je zemljište vrijedno 1,5 miliona KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79