Najveći problem u Sarajevu je saobraćajni kolaps: Lošu situaciju dodatno otežavaju neusklađeni semafori, kiša, mali udesi…

Jutarnje i popodnevne saobraćajne gužve na ulicama glavnog grada su svakodnevica i nisu nikakva novost. Građani na putu od kuće do posla i nazad u dugim kolonama znaju provesti i više od sat. Lošu situaciju dodatno otežavaju neusklađeni semafori, mali udesi…

Nervozni vozači

Fotografije koje smo jučer poslijepodne napravili u ulicama Put života i Kranjčevićeva, koje se nalaze u blizini Željezničke stanice, najbolje pokazuju svakodnevni saobraćajni kolaps, ali i nemoć glavnog grada da se izbori s ovim problemom.

Ništa bolja situacija nije ni u glavnoj ulici – Zmaja od Bosne. I tamo smo zatekli nervozne vozače koji gube strpljenje čekajući u dugim kolonama da se probiju do svojih odredišta. U izjavama za “Avaz” kažu da će situacija, dolaskom toplijih dana, biti još gora. S obzirom na to da na ovaj problem ukazujemo svako malo, stječe se dojam da Vlada KS ne mari puno za to te ga gura pod tepih.

Međutim, da je on rješiv, koliko-toliko, uvjerili smo se svi kada nam u goste dolaze visoki zvaničnici iz regiona. Tada na svakoj raskrsnici budu policajci koji odlično reguliraju protok sabraćaja i nema većih zastoja. Ostalim danima nema ih ni na mapi.

Igor Urumović

Visoki zvaničnici

Svako se treba okrenuti i izgradnji novih savremenih saobraćajnica koje će rasteretiti grad. Nadležnima prioritet treba biti nastavak izgradnje Južne longitudinale, Prve, te IX transverzale…

– Ja sam rođen na čaršiji, Sarajlija pravi. Nikad gore stanje u Starom Gradu nije bilo. Meni se gadi doći autom u Stari Grad. Nemam gdje ostaviti auto, nema mjesta za parking. Ništa nije sređeno. Ja sam za disciplinu, red – kazao je Mehmed Bilalović.

I sugrađaninu Igoru Urumoviću smetaju gužve.

– Smetaju mi gužve u saobraćaju. Ovdje bi trebalo svašta nešto uraditi i promijeniti. Treba početi od uređenja saobraćajnice pa do GRAS-a – rekao je Igor Urumović.

Istog mišljenja je i Osman Hubijer

– Gužve mi smetaju. Bolje bi bilo da se sve ukine i da ostane samo pješačka zona. Ja bih rado išao pješice. Policija pomaže ujutro, korektni su. Mada, nekad ni oni nisu dovoljni jer ima puno automobila – istakao je Osman Hubijer za Avaz.

“Kada kiša padne, kao da ljudi ne znaju vozit automobil. Ja ne znam šta im je.”

 

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79