Naknada štete za klevetu: Zakazano glavno ročište u tužbi protiv Dragičevića

U banjalučkom Osnovnom sudu završeno je pripremno ročište po tužbi ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, bivšeg direktora Policije RS Darka Ćuluma i bivšeg načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS Darka Ilića protiv Davora Dragičevića, radi naknade štete za klevetu.

Oni od Dragičevića traže da im, na ime učinjenje štete, isplati po osam hiljada maraka.

Nakon četiri pripremna ročišta po tužbi aktuelnih i bivših funkcionera MUP-a RS Dragana Lukača, Darka Ilića i Darka Ćuluma protiv Davora Dragičevića za klevetu, zakazano je glavno ročište.

28. septembra, 6. oktobra i 12. oktobra ove godine biće održana tri glavna pretresa. Osnovni sud u Banjaluci prihvatio je sve dokaze koje je u ovom slučaju predložila odbrana tuženog.

„Prihvaćeno je saslušanje devet svjedoka, prihvaćeno je preko 50 materijalnih dokaza, kai o da se očitaju svi snimci koji su sačinjeni u vezi, prvo sa famoznom konferencijom, zatim izjavama pred anketnim odborom.“, rekao je, advokat Davora Dragičevića, Dragan Tolimir.

Među devet svjedoka za koje je Davor Dragičević tražio da budu pozvani na svjedočenje je i Želimir Lepir, bivši glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, koji je vodio istragu u slučaju ubistva Davida Dragičevića. Advokat Dragan Tolimir ističe da je poziv Lepiru sada opravdan, jer on više nije tužilac.

„Zatraženo je i da se sasluša Đorđe Rađen, za koga sam ja prošli put kada sam dao izjavu rekao da je netragom nestao, da se više ne nalazi u BiH. Mi imamo saznanja gdje se nalazi i smatramo da je on tamo sakriven, upravo zbog ovog krivičnog postupka koji se vodi.“, smatra Tolimir.

Kao dokazni materijal prihvaćen je i stav vještaka Vojno-medicinske akademije u Beogradu, koji je vršio reobdukciju tijela pokojnog Davida Dragičevića.

„Koji je utvrdio da je kod reobdukcije bilo u izvještaju navedeno niz nekih grešaka. On smatra da do smrti nije došlo na način kako je to opisano, nego na drugačiji način koji ukazuje na ono upravo što je Davor i izjavio u ovoj svojoj izjavi, da se radi o osnovama sumnje da je tu došlo do smrti koja je uzrokovana djelovanjem nekih lica koja su imala veze sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.“, poručio je Tolimir.

S obzirom na to da je sud prihvatio predložene dokaze, Dragan Tolimir smatra da će odbrana uspjeti dokazati da je izjava Davora Dragičevića bila kritika upućena vlasti i državnim organima zbog nerazjašnjenog ubistva njegovog sina Davida.

A dok se čeka na početak ovog suđenja, članovi neformalne grupe „Pravda za Davida“ okupili su se ispred Osnovnog suda, sa porukom kada će biti suđeno ubicama Davida Dragičevića, ali i onima koji su na bilo koji drugi način učestvovali u zataškavanju ovog krivičnog djela.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79