Nakon 15 godina pravne borbe: Sud odlučio da porodica Zadrić ne zagađuje rijeku Krupić!

Općinski sud u Konjicu prvostepenom presudom potvrdio je navode porodice Zadrić da njihov ribnjak ne zagađuje rijeku Krupić i ne ugrožava poslovanje firme TIP Dekorativa. Za porodicu Zadrić mala je ovo pobjeda jer nadležnim institucijama i dalje nije sporno što je ova firma u koritu rijeke Krupić napravila ribnjak

Općinski sud u Konjicu polovinom aprila ove godine donio je prvostepenu presudu u slučaju tužbe porodice Zadrić protiv firme TI Dekorativa iz Prozor-Rame kojim je usvojen tužbeni zahtjev Joze Zadrića.

Podsjetimo, porodici Zadrić iz sela Perići zabranjen je rad po osnovu tužbe firme TIP Dekorativa u kojoj je navedeno da ribnjaci u vlasništvu ove porodice zagađuju vodu rijeke Krupić i onemogućavaju rad ribnjaka TIP Dekorative iako ti navodi nisu potvrđeni biohemijskom analizom vode. Porodica Zadrić, da bi dokazala da ne zagađuje vodu rijeke Krupić, tužila je ovu firmu, piše Žurnal.

Podsjetimo da, iako nalazi sudskih vještaka pokazuju da ribnjak porodice Zadrić, ne zagađuje ribnjak firme TIP Dekorativa, koji je nelegalno izgrađen u koritu rijeke Krupić, ovoj porodici je zabranjen rad. Zbog nereagiranja nadležnih institucija na nezakonitosti firme TIP Dekorativa, porodica je bila prisiljena pravdu tražiti na sudu.

U junu prošle godine po tužbi porodice Zadrić Prirodno matematički fakultet iz Sarajeva uzeo je uzorke na terenu i urađen je Elaborat utvrđivanja prekomjernih šteta (zagađenja) nastalog utokom otpadne vode ribogojilišta TIP Dekorativa. Rezultati analiza pokazali su da je neznatna razlika u kvaliteti vode na ulazu i izlazu iz porodičnog ribnjaka.

„Na temelju dobivenih rezultata nije moguće objektivno ustvrditi intenzitet štetnih misija uslijed činjenice da nije utvrđeno povećanje anorganskih i organskih materija, značajnijeg smanjenja raspoloživog kisika niti promjene kvaliteta vode“, navedeno je u Elaboratu.

Tada je na teren izašao i vještak arhitektonsko-građevinske struke koji je potvrdio navode Zadrića da je firma TIP Dekorativa nelegalno izgradila bazene u samom koritu rijeke Krupić.

„Izvedeno stanje objekta bazena i mrjestilišta tuženog ne odgovaraju odobrenju za gradnju izdato 20.8.1987. godine (lokacija mrjestilišta, broj bazena i način gradnje, pristupni put). Ne postoji nikakvo odobrenje za gradnju bazena u koritu potoka Krupić“, navedeno je u nalazu sudskog vještaka.

Pregrađivanje korita rijeke Krupić te izgradnju bazena za uzgoj ribe u samom koritu. potvrdio je i sudski vještak geodetske struke. Polovinom januara ove godine na teren je izašla i općinska urbanističko-građevinska inspektorica Ivana Dolić koja nije vidjela nezakonito pregrađeno korito.

„Dana 19.1.2023. godine urbanističko građevinski inspektor je obišao navedeni objekat te utvrdio činjenično stanje, fotografirao i zapisnički konstatirao da nikakvi naknadni građevinski radovi nisu rađeni nakon dobijanja upotrebne dozvole koja je izdana 1989. godine. Tok rijeke Krupić na osnovu koje je zahtjev i podnesen nalazi se neposredno uz objekat a za koji je dana suglasnost od 1987. godine da se može izvršiti regulacija toka rijeka Krupić i zaštiti okolna zemljišta od poplava“, navela je Dolić.
Inspektorica Dolić (u sredini) u posjeti ribnjaku TIP Dekorative

Podsjetimo da od 1998. godine porodica Zadrić dokazuje da firma TIP Dekorativa, koja je sada vlasnik ribnjaka, nezakonito koristi javno dobro, izvor i vodotok rijeke Krupić koji su pretvorili u svoje bazene za uzgoj ribe. Firma TIP Dekorativa već više od 20 godina inspekcijama i tužbama pokušava zabraniti rad ribnjaka u vlasništvu porodice Zadrić jer, kako to navode u tužbama i prijavama inspekciji, otpadne vode iz ribnjaka porodice Zadrić ulaze u njihov ribnjak i uzrokuju uginuće ribe.

Do 2018. godine za nadležne sudove tužbe firme TIP Dekorativa bile su neosnovane i odbijane. U 2018. godini sutkinja Općinskog suda u Konjicu Amra Muratbegović donosi za porodicu Zadrić spornu presudu kojom im se zabranjuje rad.

Na novu presudu Općinskog suda u Konjicu iz aprila ove godine firma Tip Dekorativa ima pravo žalbe.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79