Nakon 16 godina: Italija priznaje vozačke dozvole iz BiH

Nakon 16 godina pregovora i usklađivanja, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Edin Forto, i ambasador Republike Italije u BiH, Nj. E. Marco di Ruzza, su potpisali Sporazum o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola između dviju zemalja.

Ministar Forto izrazio je zahvalnost ambasadoru Di Ruzzi i Vladi Republike Italije za njihovu podršku ovom sporazumu, naglašavajući njegov značaj za građane BiH.

“Ovo treba biti primjer saradnje, ali i motiv drugim evropskim zemljama koje još nisu pozitivno odgovorile na našu inicijativu za priznavanje vozačkih dozvola”, istakao je ministar Forto.

Potpisivanje ovog Sporazuma olakšat će život građanima BiH koji žive i rade u Italiji, posebno onima čiji je posao povezan s vožnjom motornih vozila.

Ambasador Di Ruzza je naglasio da je sektor mobilnosti od fundamentalnog značaja za građane dviju zemalja te da ovaj Sporazum nije samo tehnički instrument, već i most koji će ojačati veze između BiH i Italije te dati dodatni poticaj njihovim bilateralnim odnosima.

Prema Sporazumu, obje strane uzajamno priznaju važeće vozačke dozvole u korist njihovih vlasnika koji steknu stalni boravak na teritoriji druge zemlje.

Važno je napomenuti da vozačka dozvola izdana od strane jedne od ugovornih strana prestaje važiti na teritoriji druge strane godinu dana nakon što njen vlasnik stekne pravo stalnog boravka na toj teritoriji.

Sporazum će stupiti na snagu 60 dana nakon njegove ratifikacije u obje države, što će omogućiti građanima BiH i Italije da lakše ostvaruju svoje mobilne potrebe i jačaju veze između dviju zemalja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79