Nakon 26 godina od rata na obnovu čeka još 3.510 razorenih kuća u Srebrenici

Nakon 26 godina od rata na obnovu čeka još 3.510 razorenih kuća u Srebrenici


 

Prema podacima Odjela za obnovu i povratak općine Srebrenica, nakon 26 godina od rata, od 6.400 porušenih stambenih objekata, obnovljeno ih je 2.890, dok još 3.510 kuća čeka na obnovu.

Obnovljene kuće za interno raseljene stanovnike i povratnike izgrađene su zahvaljujući državnim, entitetskim, međunarodnim, ali i općinskim sredstvima.
Državni projekt

U okviru državnog projekta stambenog zbrinjavanja BH5, u Srebrenici je u toku obnova 55 stambenih jedinica po sistemu „ključ u bravu“. Radove izvodi firma „Inženjering“ iz Zavidovića i kako nam je kazao Enes Dželmić, direktor ove firme, sve kuće bit će završene do kraja idućeg mjeseca, kako je ugovorom i predviđeno.

– Projekt BH5 započeo je još početkom 2013. godine i on je obuhvatio BiH, Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, a Srebrenica je dobila najveći broj donacija za obnovu kuća – pojasnio nam je Abdurahman Omić, rukovodilac Odjela za obnovu i povratak u općini Srebrenica.

U ratu uništeno 6.400 domaćinstava

Foto: Avaz

Međutim, od 2.890 obnovljenih stambenih jedinica u Srebrenici, niko ne zna koliko je obnovljenih kuća prazno. Kuće su obnovljene i onima koji žive u Federaciji BiH, ali i onima u inozemstvu.

Zna se da na području srebreničke općine ima na hiljade obnovljenih kuća koje su obrasle u korov i da se iz njihovih dimnjaka nikada nije zadimilo, a bilo je i slučajeva da majstori nakon obnove kuće nisu imali kome predati ključeve. Mnogi smatraju da je to neplanska politika povratka i obnove.

Ljepotice među ruševinama

Ne čekajući donacije, mnogi Srebreničani, koji žive i rade u dijaspori, vlastitim sredstvima obnovili su svoje porušene domove i u lijepo uređenim kućama ljeti provode godišnje odmore. Lijepo uređenih kuća u gradu ima više od 50, a isto toliko ih je na selima ove općine. Sliku jedino kvari to što se te ljepotice nalaze među porušenim kućama piše Avaz

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija