Nakon 3 sedmice nastavak suđenja: Novo ročište u slučaju “Respiratori” 25. juna

U Sudu Bosne i Hercegovine u petak, 25. juna, bit će nsatavljano suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora, vrijednosti od 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”.

Na prethodnom ročištu, 4. juna, Tužilaštvo BiH uložilo je materijalne dokaze koji pokazuju da je nabavljena druga vrsta respiratora u odnosu na prvobitno ugovorenu.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Ročište je zakazano za 13.00 časova, objavljeno je na zvaničnoj stranici Suda BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79