Nakon 5 godina izgradnje: Most Svilaj će biti otvoren!

Most Svilaj, kojim će se povezati autoput na Koridoru 5C sa bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save, bit će otvoren u septembru.

Ovo je najavio Dragan Čović prilikom službene posjete Opštini Odžak i susreta s općinskom načelnicom Nadom Ćulap.

Gradnja mosta Svilaj počela je u augustu 2016. godine, a prvobitni rok od dvije godine nije ispoštovan, da bi i više najava o njegovom završetku ostalo neispunjeno.

Tek je početkom jula 2020. godine završena gradnja mosta, a nešto ranije, krajem marta iste godine, potpisan je ugovor o izgradnji novog graničnog prijelaza Svilaj između Uprave za indirektno oporezivanje BiH i konzorcija Niskogradnja Laktaši, Alfa Therm Mostar i Tekton Banjaluka.

Ovaj granični prijelaz je bitan kako bi međudržavni most između BiH i Republike Hrvatske bio pušten u saobraćaj. Završetak radova na graničnom prijelazu važan je i zbog autoputa na Koridoru 5C, na dionici Svilaj – Odžak, koja je završena krajem 2017. godine, ali bez međudržavnog mosta i prijelaza ne može biti puštena u saobraćaj.

Iz UIO BiH u maju 2020. godine obavijestili su javnost da su obezbijeđeni uslovi za “nesmetan početak radova na izgradnji graničnog prelaza Svilaj”, a kao rok za završetak radova navodio se period od 300 kalendarskih dana.

No, taj rok je probijen, a kao razlog naveden je poremećaj na tržištu čelika, čeličnih konstrukcija i panela, a sve zbog pandemije uzrokovane virusom COVID-19.

Most Svilaj ima dužinu od 660 metara, a ukupna širina mosta iznosi 29 m. Za svaki smjer predviđene su po tri vozne trake širine 3,50 m, bez zaustavne trake sa zaštitnim saobraćajnim pojasevima od 0,5 m sa obje strane, te betonska monolitna pješačka staza širine 0,75 metara.

Granični prijelaz Svilaj je planiran na površini od 103.000 metara kvadratnih sa posebno odvojenim putničkim od teretnog saobraćaja, a imat će četiri trake na ulazu u BiH i tri trake na izlazu iz BiH, piše eKapija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79