Nakon 8 godina u fotelji, Fadil Novalić dao obećanje da će tek za 5 godina završiti autoput

Osumnjičeni u aferi “Respiratori”, crnolistaš i već 8 godišnji federalni premijer Fadil Novalić danas je obećao građanima BiH da će tek za 5 godina biti završeno svih 335 kilometara autoputa.

On je govorio za Preporod.info i rekao kako gradnja puteva do unazad pet godina nikada se nije finansirala iz federalnog budžeta.

“A sad to budžetski pokrivamo, što dovoljno potvrđuje koliko smo, unatoč globalnim krizama koje su nas orijentisale prvenstveno ka brizi o građanima, uspjeli ostati usmjereni i na kapitalne, razvojne projekte.

Glavninu kapitalnih projekata Vlada FBiH sada realizuje putem “Autocesta FBiH” i “Cesta FBiH””, poručio je Fadil Novalić.

Radovi su sada fokusirani na početak izgradnje najzahtjevnijih i najkompleksijih objekata, a to su tunel Prenj i mostarska obilaznica.

Između ostalog, završava se gradnja 11 kilometara dionice Počitelj – Zvirovići s jedinstvenim mostom Počitelj, a sve je spremno i za izgradnju 14,5 kilometara dionice od Mostara jug do Bune.

U planu je da iduće godine bude završen 3.360 metara dug tunel Zenica, trenutno najduži na Koridoru 5C. U fokusu rada “Autocesta” i Vlade FBiH je i izgradnja dijela autoputa Tuzla – Brčko – Orašje, kao i brzih cesta Bihać – Cazin – Velika Kladuša, Mostar – Široki Brijeg – granica Republike Hrvatske i Nević Polje – Turbe.

“Ove sedmice u “Autocestama FBiH” potpisan je najveći investicijski ugovor u posljednjih 30 godina u našoj zemlji. Riječ je o izgradnji dionice autoceste Medakovo – Ozimice kod Žepča, duge 21,3 kilometra, vrijednosti skoro 362 miliona eura bez PDV-a”, napominje federalni premijer.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79