Nakon bure koju je podigao britanski medij: “The Guardian” korigovao Fortinu izjavu, evo šta je zapravo izjavio premijer

Svojevrsna drama traje nekoliko dana po pitanju nespretne izjave premijera Kantona Sarajevo Edina Forte koji je rekao u kulturološkom smislu da su “seljaci dobili rat”, a što su stranke opozicije brže bolje iskoristile i spinovale da je mislio na stvarni rat i uvrijedio borce.

Sada je ta priča dobila epilog i zvaničnu potvrdu da nije na to mislio.

Britanski list “The Guardian”, za koje je Forto i dao izjavu korigovao je prvobitnu izjavu, te pored riječi “rat”, u ranijoj rečenici sada u zagradi stoji riječ “kulturni”.

U novoj verziji intervjua tako sada stoji “Čini se da su seljaci dobili kulturni rat”.

Nije ovo jedina korekcija, Guardian je na kraju teksta dodao i pojašnjenje Fortinih riječi.

“Ovaj članak je izmijenjen 14. januara 2022. Ranija verzija je citirala Fortu koji je rekao: ‘Izgleda da su seljaci pobijedili u ratu’. Da pojasnimo: Forto je posebno govorio isključivo o kulturnim pitanjima, a ne o ratu 1992.-1995.”, stoji u pojašnjenju Guardiana.

Podsjetimo, brojne reakcije su uslijedile nakon ovog intervjua, a najviše od strane opozicionih stranaka koje su spinovale tekst, pa čak i u stranačkim medijima plasirali vijesti i kolumne o premijeru i “uvredi borcima”.

Ne samo da su dobili potvrdu da su pogriješili, već su u pokušaju da na borcima zarade političke poene postali, blago rečeno, nepametni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79