Nakon filma “Gdje je Sara” javilo se još 35 roditelja

Nakon što je film “Gdje je Sara?” emitiran, advokat Dragan Tolimir iznio je potresne detalje o sudbini mnogih porodica koje su se našle u sličnoj situaciji kao i roditelji Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina iz Banja Luke. Tolimir tvrdi da mu se nakon emitiranja filma javilo 35 porodica koje također traže odgovore o sudbini svojih novorođenčadi.

“S današnjim danom riječ je o 35 porodica koje imaju isti problem”, izjavio je Tolimir za Nezavisne. On je naglasio da su sve te porodice suočene s nedostatkom informacija o tačnoj lokaciji grobova svojih novorođenčadi, iako su ona trebala biti sahranjena na dijelu groblja u Banja Luci gdje se obično sahranjuje novorođenčad.

Ove porodice, kako tvrdi Tolimir, tragaju za istinom o tome da li su njihova djeca zaista sahranjena na tim lokacijama. No, suočene su s brojnim preprekama, uključujući nedostatak dozvole da vide svoju djecu ili ih dostojno sahrane.

Na pitanje u vezi s filmom “Gdje je Sara?”, Okružno javno tužilaštvo Banja Luka odgovorilo je da su formirali predmet u vezi s radnjama obavljenim nakon smrti novorođenčeta Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina te novorođenčeta Nataše Stijak. Međutim, Tolimir ističe da formiranje predmeta ne znači automatski pokretanje istrage.

“Prema mom mišljenju, to su uradili samo da se pred javnošću operu, da nešto rade”, izjavio je Tolimir. Dodaje da se čeka na rezultate, ali da situacija poprima ozbiljne razmjere.

Podsjećamo, film “Gdje je Sara?” izazvao je veliku pažnju javnosti nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio dokumentarac o tragičnoj smrti kćerkice Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina. Roditelji su kroz film podijelili svoju potresnu priču, ističući sve prepreke s kojima su se suočili od saznanja da je Aleksandra trudna pa sve do borbe za saznanje svih okolnosti nakon smrti njihove bebe, uključujući detalje o sahrani i ekshumaciji posmrtnih ostataka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79