Nakon gostovanja u NSRS: Čović u Tuzli govorio o važnosti saradnje Hrvata i Bošnjaka

Nakon gostovanja u NSRS: Čović u Tuzli govorio o važnosti saradnje Hrvata i Bošnjaka


Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović posjetio je u srijedu Tuzlu i susreo se sa rukovodstvom stranačkih organizacija, predstavnicima Katoličke crkve, braniteljskih i kulturnih udruga koje djeluju na području Tuzlanskog kantona. Bila je ovo prilika da se Čović direktno upozna nazočne o aktualnoj situaciji kao i budućim smjernicama djelovanja.

Predstavnici udruga koji djeluju u okviru „Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga i institucija u TK, prenijeli su predsjedniku dr. Čoviću političko-društvenu situaciju i prilike na području Tuzlanskog kantona. Gotovo jednoglasno je iskazana doza zabrinutosti za ukupno političko stanje, a koje za posljedicu ima slabljenje ekonomskih prilika, neizvjesnost i dodatno slabljenje ukupnog životnog standarda.

Na poseban način istaknuto je da ostaje žaljenje da nije došlo do dogovora ključnih aktera u Federaciji BiH budući je iskreni odnos i saradnja Bošnjaka i Hrvata na društveno-političkom planu od iznimne važnosti kako za Tuzlanski tako i druge kantone. Upućen je poziv i na jaču saradnju kroz organe državne i federalne vlasti s ciljem realizacije značajnih projekata za ovo područje.

Politički predstavnici naglasili su sve izraženiji problem ustavne i zakonske primjene konstitutivnosti naroda u institucijama u Tuzlanskom kantonu, a što je jedini zaštitni mehanizam za ostvarivanje prava naroda koji su manje brojniji na nekom od administrativnih teritorija.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija