Nakon gotovo četiri mjeseca: Hoće li radnici u zdravstvu u KS prekinuti generalni štrajk?

Hoće li radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo, nakon gotovo četiri mjeseca prekinuti generalni štrajk, znat će se u ponedjeljak.

Odlučeno je to danas na sjednici Glavnog odbora Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, na kojoj je dat nalog svim osnovnim sindikalnim organizacijama, a ima ih 17, da do petka dostave mišljenja o tome – trebaju li radnici u zdravstvu i u narednom periodu nastaviti sa štrajkom.

– Nakon što nam se dostave mišljenja osnovnih sindikalnih organizacija, mi ćemo u ponedjeljak u 14 sati ponovo održati sjednicu Glavnog odbora na kojoj će biti donesena konačna odluka, da li, isključivo zbog pacijenata, obustaviti štrajk i čekati formiranje nove vlasti u Kantonu Sarajevu sa kojima će se nastaviti socijalni dijalog, jer činjenica je da od “šestorke” nema ništa – kazao je prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, danas nakon sjednice Glavnog odbora.

Podsjetimo, članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo u generalnom štrajku su od 2. septembra, a traže usklađivanje koeficijenata sa ljekarima specijalistima, te potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora, što nije učinjeno od 7. februara.

U proteklom periodu Sindikat radnika u zdravstu KS održao je niz sastanaka sa pregovaračkim timom vladajuće “šestorke”, ali nijedan nije urodio plodom.

– Vlada KS cijelo ovo vrijeme ponašala se ignorantski prema radnicima u zdravstvu. Jedne je favorizirala, dajući Sindikatu doktora medicine i stomatologije 2017. i 2018. godine nezakonito veće koeficijente, a druge (Sindikat radnika u zdravstvu KS) diskriminirala. Prošlog petka isto se ponovilo, jer je “šestorka” tiho, ispod stola, sa predstavnicima Sindikata doktora medicine i stomatologije potpisala Strukovni kolektivni ugovor. Ova Vlada KS ostaće upamćena po tome da je pala na zdravstvu – naglasio je Selimić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79