Foto: N1/Screenshot
Nakon inspekcijske kontrole utvrđene nepravilnosti: Ostaje li Tarik Zaimović na mjestu rektora UNSA?

Nakon inspekcijske kontrole utvrđene nepravilnosti: Ostaje li Tarik Zaimović na mjestu rektora UNSA?


Prema nezvaničnim iformacijama, postoji mogućnost poništenja konkursa za izbor novog rektora Univerziteta u Sarajevu. Nakon anonimnih prijava, Kantonalna inspekcija obavila je nadzor početkom septembra i otkrila određene nepravilnosti, dok se odluka o konačnom ishodu očekuje uskoro.

Inspekcija je reagirala zbog anonimnih prijava koje su ukazivale na probleme u konkursnoj proceduri i izboru prof. dr. Tarika Zaimovića za rektora UNSA.

Utvrđene su različite nepravilnosti, uključujući nedostatke u tekstu konkursa, kao i činjenicu da su dekani, koji nisu upisani u sudski registar, glasali. Također je otkriveno da su pojedini predstavnici organizacionih jedinica glasali putem ovlaštenja, iako pravilnik nalaže isključivo lično glasanje.

Poseban akcent stavljen je na situaciju s jednim od kandidata koji je u trenutku glasanja obavljao funkciju prorektora. To mu je omogućilo pravo glasa na sjednici gdje je biran novi rektor.

Dakle, prof. dr. Tarik Zaimović, prema nalazima inspekcije, koristio je svoje pravo glasa na sjednici na kojoj je izabran, čime je stekao prednost u odnosu na protukandidata. Ova situacija mu je omogućila da, osim za protukandidata, glasuje i za sebe.

Iako se etičnost glasanja za sebe može dovesti u pitanje, zakon jasno zabranjuje svaki oblik diskriminacije i neravnopravnog postupanja u visokom obrazovanju.

Ukoliko sve ove nepravilnosti budu potvrđene, odluka o poništenju konkursa i izbora rektora UNSA od strane Kantonalne inspekcije KS je vrlo moguća.

Zaimović je trenutno redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Podršku za izbor rektora dobio je u većoj mjeri nego njegova protukandidatkinja, prof. dr. Almira Hadžović-Džuvo.

Raniji Zakon o visokom obrazovanju nije dopuštao prorektorima da glasaju prilikom izbora novog rektora. Iz izvora saznajemo da se Zaimović u prošlom periodu zalagao za izmjene ovog zakona, budući da je kao prorektor bio dio Komisije koja je radila na izmjenama. Na kraju je ova promjena postala legalna kroz Statut UNSA, čiji je autor također bio prof. dr. Zaimović.​⬤



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija