Nakon izraženih sumnji u Srbiji tvrde: Naša raketa nije oborila bugarski avion MiG-29

Ministarstvo odbrane Srbije saopćilo je da se pad bugarskog aviona, tokom nedavne vojne vježbe u toj državi, ne može dovesti u vezu sa aktivnostima Ratnog zrakoplovstva i protuzrakoplovne odbrane (RV i PVO) Vojske Srbije.

“Povodom netačnih i zlonamernih tvrdnji i nagađanja koje je iznio bugarski novinar i pisac Grigor Lilov, a koje su preneli pojedini mediji, Ministarstvo odbrane obavještava javnost da pripadnici (RV i PVO) Vojske Srbije na dan pada bugarskog aviona MiG-29 nisu izvodili dejstva raketnim jedinicama PVO-a, kao ni dejstva avijacije na poligonu ‘Šabla’ niti se na bilo koji način mogu dovesti u vezu sa padom bugarskog vojnog aviona MiG-29“, kažu iz Ministarstva.

Kako je navedeno, “pripadnici RV-a i PVO-a od dolaska na poligon “Šabla” svoje aktivnosti realizovali su u skladu sa prethodno definisanim planovima koji su usaglašeni i odobreni od predstavnika oružanih snaga Republike Bugarske i Vojske Srbije.

Lilov je, nakon pada bugarskoj aviona do kojeg je došlo 9. juna, napisao na svom Facebooku da “vojne vježbe srpske vojske u Bugarskoj, na poligonu nedaleko od grada Šabla, i vjerovatnoća da je naš MiG mogla da obori raketa S-125 Neva koju su lansirali Srbi trebalo je da bude tema žustre političke diskusije, posebno uoči parlamentarnih izbora“, preneli su mediji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79