Nakon kriminala od tri miliona KM, Saša Marković organizuje zabave za vođu

Zađe li se u ne tako davnu prošlost, vidi se da Marković ima široko iskustvo u radu sa SNSD-om, ali i organizacijom večeri za pamćenje

Umjesto da Saša Marković, vlasnik turističke agencije „Travel for Fun“, zajedno sa direktorima dobojske bolnice Sveti apostol Luka i Instuituta za javno zdravstvo Republike Srpske Mladenom Gajićem i Branislavom Zeljkovićem, odgovara za tenderski kriminal težak gotovo tri miliona maraka, utočište je našao u vladajućem SNSD-u. Nakon korona nabavki zaštitne opreme, sada organizuje koncerte, piše Žurnal.

Najave seoskih zabava Marković promoviše na Facebook stranici agencije, a glavni gosti su iz samog vrha političke partije u kojoj su mnogi kriminalci našli zaštitu. Dok turbo folk svira, Marković obezbjeđuje lokacije za potpisivanje peticije protiv odluke visokog predstavnika Valentina Incka o izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojim se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca.

„Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik je nakon sastanka predsjednika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u RS i najave blokade institucija, otputovao u Čelinac na koncert. Na koncertu, povodom dana opštine prisustvovala je Željka Cvijanović, predsjednica RS, i Vlado Đajić, predsjednik banjačlučkog odbora SNSD-a i direktor Univezitetsko-kliničkog centra RS. Osim zabave i druženja sa građanima, Dodik je sa svitom na tri lokacije organizovao i potpisivanje peticije protiv odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka“, vijest je od 27. jula ove godine.

Državnu agenciju za istrage i zaštititu (SIPA), na čijem je čelu Darko Ćulum, nekadašnji direktor Policije RS, a i nadležna tužilaštva valjalo bi podsjetiti da su inspektori dokumentaciju o poslovanju Instituta za javno zdravstvo RS i turističkog vodiča Saše Markovića zatražili još 12. maja prošle godine.

Naime, kako je „InfoVeza“ dokumentovala krajem aprila 2020, prvo su, 3. aprila dobojska bolnica „Sveti apostol Luka“ i tamošnji Dom za starija lica sa „Travel for Fun“ u vlasništvu, čuda li, Dobojlije Saše Markovića, potpisali ugovor od 136.918 KM za nabavku zaštitnih odijela i maski. Uprava zdravstvene ustanove posao je direktno ispregovarala bez obavještenja javnosti. Niko se nije pitao zbog čega medicinsku opremu nabavlja turistička agencija koja u Agenciji za lijekove BiH nije registrovana zap romet medicinske opreme.

Dva dana kasnije, 29. aprila „InfoVeza“ je, takođe, dokumentovala: Institut za javno zdravstvo RS potpisao je ugovor sa turističkom agencijom “Travel for fun” u vrijednosti od čak 2.794.545 KM za nabavku zaštitne medicinske opreme. I ovaj posao sklopljen je nakon direktnog pregovaranja bez objave obavještenja u javnosti.

Direktor Instituta Zeljković, inače vispreni kadar „Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića, kazao je tada da je pregovarao sa konzorcijumom „Travel for Fun“ i „Promeding“ iz Laktaša za nabavku 30.000 zaštitnih odijela, 50.000 FFP2 zaštitnih i 500 digitalnih beskontaktnih termometara, međutim, slagao je. U dokumentaciji Agencije za javne nabavke stoji da je posao završen nakon što su Marković i Zeljković sami sjeli za sto i dogovorili milionsku cifru. Takođe, tvrdio je da je sve koštalo 2.200.185 KM, ali u potpisanom ugovoru i dalje je pola miliona KM više.

Turistički vodič Marković tu nije stao. Zaštitne kombinezone nabavljao je i za Rudnik i Termoelektranu Ugljevik, a beskontaktni toplomjer za banjalučki Studentski centar „Nikola Tesla“.

Zađe li se u ne tako davnu prošlost, vidi se da Marković ima široko iskustvo u radu sa SNSD-om, ali i organizacijom večeri za pamćenje. Jednu takvu, za doček njemu sretne 2020, organizovao je u Univerzitetskom kliničkom centru RS. Sve mu je plaćeno po direktnom sporazumu – 7.020 KM, što je maksimalna zakonska vrijednost za direktno sklapanje posla.

BIOGRAFIJA ZA PAMĆENJE

Turistički vodič Marković bio je – aktivista! Dok nije zaplovio turističkim vodama, bio je izvršni direktoR Omladinskog komunikativnog centra.

Iva Bundalo, pisala je „InfoVeza“, zaposlena kao finansijski službenik u OKC, 21. avgusta 2018. podnijela je krivičnu prijavu protiv njega. U prijavi je, između ostalog, navela da su Marković, predsjednik Upravnog odbora OKC-a, advokat Darko Marjanović, i pojedini članovi Upravnog odbora OKC-a zloupotrijebili službeni položaj i stekli protivpravnu imovinsku korist, čime su prekoračili granice njihovih ovlaštenja.

Više od pola godine nakon toga, Bundalo zatražila je od Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci informaciju u kojoj fazi se njen predmet nalazi. Glavni okružni tužilac Želimir Lepir, poznat i po kontroverznom postupanju u slučaju svirepog ubistva Davida Dragičevića, odgovorio joj je da u njenom predmetu još uvijek nije donesena naredba o sprovođenju istrage i da po njemu tek predstoji rad tužilaca.

Marković je OKC, prema dokumentaciji Poreske uprave RS, ostavio u poreskom dugu od čak 448.000 KM.

Ništa od ovoga nije bilo dovoljno za pozivanje na odgovornost nove dokazane perjanice SNSD-a.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79