Nakon najave tužbe Klinički centar Sarajevo dao dokumente o preminulom COVID pacijentu

Dokumentacija o liječenju Seada Palića, koji je preminuo na respiratoru od posljedica COVID-19 u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) 23. marta, konačno je dostavljena advokatu porodice Palić koja je ovu najveću zdravstvenu instituciju u Bosni i Hercegovini (BiH) namjeravala tužiti zbog navodnog nemara i nesavjesnog liječenja, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) sarajevski advokat Damir Koldžo.

„Upravo sam zaprimio cjelokupnu dokumentaciju u predmetu Palić. U svakom slučaju ovu dokumentaciju moram pregledati detaljno i nakon toga odlučiti o daljim radnjama,“ kazao je za RSE Damir Koldžo.

Palić je na KCUS primljen 8. marta, u jeku trećeg vala pandemije korona virusa, zbog nesnosnih bolova i teškog disanja, za RSE je ranije izjavila njegova supruga Mirela Palić. Preminuo je 23. marta u 44 godine. Ovaj bračni par se vratio u Sarajevo iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) prije devet godina.

Mirela je informacije o suprugovom stanju dobijala „preko privatnih veza“. Na početku je, ističe, bio na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, nakon čega je postepeno „skidan sa kisika“. Nakon toga se stanje pogoršalo, pa je intubiran i povezan na respirator.

Mirela je prvi zvaničan poziv sa klinike dobila 21. marta, dva dana prije Seadove smrti i to nakon što je službenica Ambasade SAD pozvala KCUS tražeći informaciju o zdravstvenom stanju američkog državljanina po zahtjevu Seadovog brata koji još uvijek živi u SAD.

Medicinska sestra Mireli je tom prilikom rekla da je Sead u kritičnom stanju i da je potrebno da kupi dvije doze lijeka Tocilizumab od 600 miligrama koje platila je 1.318 konvertibilnih maraka (oko 650 eura).

Ovaj lijek građani Kantona Sarajevo (KS), jednog od deset kantona bosanskohercegovačkog entiteta Federacije BiH, kupuju u privatnom aranžmanu, iako se nalazi na entitetskoj listi lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH jer kantonalna lista od 2019. godine nije usklađena sa federalnom.

Tocilizumab je lijek koji je u BiH registriran za posebne kategorije bolesnika koji se u bolnicama liječe od reumatoidnog artritisa i upalnih bolesti crijeva. Preporučuje se teško oboljelim od COVID-19.

PROČITAJTE I OVO:

Lijekove za korona virus građani Sarajeva sami plaćaju

Nakon smrti supruga Mirela je dobila samo smrtni list. Otpusno pismo i dokumentaciju o toku liječenja i terapiji čekala je do danas. Zahtjev za obdukcijom je odbijen, te je Mirela angažovala advokata i na društvenoj mreži Facebook pokrenula grupu ‘Kolektivna tužba protiv KCUS’ kako bi okupila porodice koje dijele slične sudbine i prikupila dokaze protiv ove zdravstvene institucije.

Tvrdi da KCUS, iako je bio obavezan, također nije tražio saglasnost porodice za tretman respiratorom.

Po Mirelinom zahtjevu advokat Koldžo je prijavio KCUS-a Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS, a prijava je zatim proslijeđena inspekciji pri Ministarstvu zdravstva Federacije BiH.

„Želim da se pojedinci kazne, ako treba da dođe do toga i da im se sudi kao kriminalcima jer su nesvjesno ili svjesno ili nemarno, kakogod to želite nazvati, ubijali ljude jer nisu radnici imali iskustvo kako da rade s respiratorima, respiratori nisu bili funkcionalni, instalacije nisu bile funkcionalne kako treba,“ za RSE kaže Mirela Palić.

KCUS u žiži je javnosti od 5. aprila kada je Tužilaštvo KS formiralo predmet koji se odnosi na pismo koje potpusuje 17 anesteziologa u kojem ukazuju da respiratori uvezeni iz Kine u aprilu 2020. godine koji se koriste u toj zdravstvenoj ustanovi ne posjeduju postavke koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju COVID-19 pacijenata.

Potpisnici pisma su naveli da je potrebno obezbijediti respiratore koji će tehnički zadovoljiti preduslova za tretman pacijenata u intenzivnoj njezi.

Isti dan u KCUS su ušli Tužioci KS i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a dan kasnije i Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Za 100 respiratora, koje je za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) uvezla firma “F.H. Srebrena malina” u vlasništvu Fikreta Hodžića, vještačenjem Tužilaštva BiH u maju 2020. godine je utvrđeno da nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege.

U vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura) pred Sudom BiH trenutno se vodi krivični postupak u kojem je prvooptuženi premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Azra Bavčić, glasnogovornica ovog Tužilaštva KS za RSE kaže da je istraga u predmetu i dalje u toku.

“Postupajući tužioci intenzivno rade i prikupljaju dokaze i dokumentaciju. Kad bude odluka izvjestit ćemo,” kaže Bavčić.

5. maja 13 anesteziologinja, potpisnica pisma, zatražilo prekid ugovora o radu od KCUS zbog nezadovoljstva uslovima rada.

Za upravu KCUS je, kako su naveli u saopštenju, ove odluka je čudna i naprasna nakon što su, kako tvrde, krenuli u rješavanje problema na koje su u svom pismu ukazali anasteziolozi.

Iz ove ustanove su ranije saopštili kako nije umro nijedan pacijent koji je na bilo kojoj vrsti podrške respiratora koje je iz Kine uvezla “Srebrena malina”, a zbog kojih se vodi krivični postupak.

Dan prije početka suđenja, 23. februara 2021. godine, iz Federalne uprave civilne zaštite, je potvrđeno da je većina respiratora dobila odobrenje za upotrebu i mogu se koristiti u medicinskim ustanovama.

Od COVID-19 je u prva tri mjeseca 2021. godine preminulo 3.130 ljudi, što je skoro polovina ukupnog broja preminulih zaraze od početka pandemije u martu prošle godine.

Tokom trećeg vala pandemije samo u KS, u martu ove godine od korona virusa je umrlo 400 ljudi, u odnosu na ukupno 383 preminulih od marta do kraja decembra 2020. godine piše RSE


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79