Nakon namještenog konkursa u FUP-u kadeti zasnovali radni odnos pa poslani kućama jer nisu prošli sigurnosne provjere!

Podsjećamo da su nakon konkursa koji je trajao neobjašnjivo dugo eliminirani neki najbolji kandidati kako bi bili primljeni rođaci, sestrići, tetići pa i sama djeca zvaničnika policije. Neki od oštećenih tužili su FUP i FMUP i sve je sada na sudu. Odluku o prijemu je 15. oktobra prošle godine potpisao v.d. direktora FUP-a Ensad Korman

Kako saznajemo iz dobro obavještenih izvora, u prošli petak 9. septembra federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, zbog postajanja sumnje u počinjenje krivičnih djela od strane rukovodećih osoba u Federalnoj upravi policije (FUP), poslao je krivičnu prijavu na tri adrese, glavnom državnom tužitelju Miljenku Kajganiću, glavnoj kantonalnoj tužiteljici Sabini Sarajlija, te Nusretu Selimoviću, policijskom komesaru MUP-a Kantona Sarajevo.

Prijave su uslijedile nakon niza naših tekstova te posljednjeg koji smo objavili 2. septembra o novih dokazima o namještenom konkursa za prijem novih policajaca za koje je u međuvremenu utvrđeno da skoro svi (izuzev osam polaznika u činu mlađeg inspektora) nisu prošli obavezne sigurnosne provjere!

UZBUNA U FUP-u

Naime, 1. septembra 2022. u Policijskoj akademiji organizovana je dodjela diploma polaznicima osnovne policijske obuke za čin „mlađi inspektor“ (8 polaznika) i početni čin „policajac“ (77 polaznika), iako je rukovodstvo FUP-a znalo da 77 kadeta nisu prošli obavezne provjere, no očito je u pitanju bila žurba.

Isti dan u prostorijama Policijske akademije FMUP-a, u organizaciji Federalne uprave policije, održana je i ceremonija na kojoj su polaznici položili zakletvu i potpisali ugovore o radu s FUP-om a u kojima je precizirano da svi počinju s radom 5. septembra. U skladu s tim donesena su i rješenja o plaći za sve primljene policijske službenike u FUP

Detalj sa uručivanja diploma 1. septembra nakon čega su kadeti poslani kućama (Foto: Poliocijska akademija FMUP-a)

No, nakon teksta Inforadara od petka 2. septembra (https://inforadar.ba/afera-fup-novi-dokazi-o-namjestanju-konkursa-za-prijem-88-policajaca-odgovorni-izbjegavaju-rocista-po-tuzbama-ostecenih/), tri dana kasnije, u prošli ponedjeljak, umjesto da budu na radnim mjestima – primljenim policajcima je rečeno da idu kući.

Danima ranije tražili smo potvrde iz FUP-a i SIPA-e o ovim provjerama. Tek nakon objavljenog teksta 2. septembra iz SIPA-a je stigao potvrdni odgovor na naše pitanje da li su vršili provjere i ako jesu koji kandidati i koliko ih je obuhvaćeno provjerom.

Foto: Skalndalozni odgovor iz SIPA-e

Prosto nevjerovatno je da institucija poput SIPA-e sebi dopusti manipuliranje istinom (budući da su u međuvremenu sa više adresa, a i iz samog FMUP-a, stigle potvrde da 77 kadeta NISU nikad prošli sigurnosne provjere), a nakon što smo im poslali novi mail u kojem smo izrazili zaprepaštenje njihovim odgovorom, navodeći da smo u međuvremenu dobili povrdu s lica mjesta da provjere nisu izvršene, odnosno, na pitanje da li SIPA misli tek na osam mlađih inspektora – više nam nije odgovoreno.

Isti petak, nakon što je objavljena posljednja priča Inforadara, v.d. direktora FUP-a Ensad Korman, inače jedan od najodgovornijih za ovu aferu, izmijenio je rješenja o postavljenu policijskih službenika tako što je riječ „postavljanja“ zamijenio sa „stupanje na dužnost“, te dodao novu tačku da će se „datum stupanja na dužnost utvrditi po okončanju sigurnosnih provjera“.

Iz rješenja o izmjenama i dopunama rješenja o postavljenju policijskih službenika evidentno je kako FUP nije na vrijeme poduzeo aktivnosti iz svoje nadležnosti te da su na nezakonit način donesena rješenja o postavljenju policijskih službenika i rješenja o plaći za postavljene policijske službenike.

Važno je istaći kako su rješenja o izmjenama i dopunama rješenja o postavljenju policijskih službenika i odluka kojom se proglašavaju ništavnim rješenja o plaći, donesena 5. septembra i to na osnovu akta načelnika Jedinice za profesionalne standarde FUP-a Mustafe Hujdurovića.

NAJVEĆA ODGOVORNOST V.D. DIREKTORA POLICIJE

Dakle, obaveza v.d. direktora FUP-a Ensada Kormana bila je da ispoštuje odredbe Zakona o zaštiti tajnih podataka i zatraži na vrijeme od nadležnih institucija provođenje postupka sigurnosnih provjera za nove policijske službenike. Rješenja o postavljenju službenika nisu smjela biti donesenabez rješenja o nepostojanju sigurnosnih smetnji jer su sigurnosne dozvole uslov za postavljenje policijskih službenika. Sve su to direktni propusti Ensada Kormana.

Foto: Konkurs iz maja 2020. godine

Od samog starta, a pogotovo sada, postavlja se pitanje provodivosti namještenog konkursa, a tek sada kreću najveći problemi. Tim prije jer je FUP platio osnovnu policijsku obuku za 77 polaznika, ne znajući uopšte da li će svih 77 polaznika dobiti rješenja o nepostojanju sigurnosnih smetnji, odnosno da li će ih uopšte moći postaviti na radna mjesta policijskih službenika po okončanju osnovne policijske obuke.

Štaviše, policijski službenici su 1. septembra 2022., na ceremoniji pred Ensadom Kormanom položili zakletvu i postali policijski službenici, iako se u ovom momentu ne zna da li će to uopšte postati u praksi s obzirom da se ne može unaprijed znati rezultat postupka sigurnosnih provjera!

O tome da v.d. direktora FUP-a Ensad Korman nije bio u pravnoj zabludi kada je riječ o provođenju postupka sigurnosnih provjera govori činjenica da je FUP na vrijeme, odnosno prije početka osnovne policijske obuke, zatražila izvršenje sigurnosnih provjera za osam polaznika u čin „mlađi inspektor“, a koji su primljeni na istom javnom konkursu na kojem je primljeno i 77 polaznika u početnom činu „policajac“.

U krivičnoj prijavi je navedeno i da „nije poznato zbog čega je FUP primjenio različite standardeza kandidate primljene u činu ‘mlađi inspektor’ i kandidate primljene u početnom činu ‘policajac’, te kako je uočeno i da je direktor Akademije Damir Vejo, koji je do daljnjeg suspendovan iz službe po drugom osnovu, primjenjivao različite standarde prilikom određivanja termina početka osnovne policijske obuke, a koji se odnose na sigurnosne provjere. Naime, Vejo nije tražio od FUP-a da uputi polaznike na osnovnu policijsku obuku po okončanju sigurnosnih provjera, već je samoinicijativno odredio datum početka ove obuke.

Foto: Damir Vejo

Podsjećamo, na istom javnom konkursu u FUP je primljen i bratić Damira Veje. Javna je tajna da je Vejo u prijateljskim odnosima sa Kormanom, kao i načelnikom Federalne istražne službe FUP-a Ibrom Bešlijom, koji je bio predsjednik Komisije za izbor policijskih službenika. Na istom konkursu, interesantno, primljen je i prvi Bešlijin rođak iz Breze.

„PRIMLJENI“ KADETI KUĆAMA I BEZ PRIMANJA

Dodatnu dimenziju cijeloj aferi daje i činjenica da ova Komisija na konkursu nije uopšte navela da će primljeni kandidati biti podvrgnuti sigurnosnim provjerama, iako se od početka znalo kako sve i jedan policijski službenik mora proći ovaj postupak i dobiti rješenja o nepostojanju sigurnosnih smetnji prije postavljenja na radno mjesto.

Foto: Ibro Bešlija

Najporaznija činjenica je da su primljeni policijski službenici trenutno bez bilo kakvih primanja, jer imaju sklopljene ugovore o radu sa FUP-om a ne mogu primati plaću sve do okončanja postupka sigurnosnih provjera. FUP je imala osam mjeseci, koliko je trajala osnovna policijska obuka, da pokrene postupak provjera ali to nisu učinili. U ovoj Upravi su znali da policijski službenici ne mogu započeti s radom sve dok ne dobiju rješenja o nepostojanju sigurnosnih smetnji.

Podsjećamo da su nakon konkursa koji je trajao neobjašnjivo dugo (skoro godinu i po), eliminirani neki najbolji kandidati kako bi bili primljeni rođaci, sestrići, tetići pa i sama djeca zvaničnika poolicije. Neki od oštećenih tužili su FUP i FMUP i sve je sada na sudu.

Odluku o prijemu je 15. oktobra prošle godine potpisao upravo Korman, a na zvaničnom spisku nedostajala je identifikacija osoba, već su tada 88 odabranih predstavljeni šiframa, iako zakon zahtijeva transparentnost.

Kao što smo više puta navodili, nakon našeg upornog izvještavanja o ovoj aferi u međuvremenu je Tužilaštvo kantona Sarajevo formiralo predmet pod oznakom T090 0 KTAK 0172970 21.

Foto: Faksimil odgovora Tužilaštva KS

Da ima elemenata za uključivanje i Tužilaštva BiH u ovaj slučaj potvrđuju i infomacije kako postoje osnovane sumnje da su i na prethodnim konkursima, 2018. i 2019. godine, vršene identične malverzacije, tj. da su policijski službenici rješenjima v.d. direktora FUP-a Kormana postavljani na radna mjesta bez posjedovanja rješenja o nepostojanju sigurnosnih smetnji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79