Nakon negodovanja u javnosti Vlada KS se ispravlja: Najavljeno povećanje subvencija do 7.000 KM

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS negiralo je da će mladi, njih 864, od Vlade KS dobiti subvencije sa iznosima tek nešto višim od 1.000 KM za rješavanje stambenog pitanja.

Govoreći o ovoj temi, ministar Enver Hadžiahmetović naglašava da je ovaj saziv Vlade prvi koji je proveo projekt poticaja, gdje su za 113 mladih u ovoj godini već osigurali stanove, odnosno učešće Vlade u njihovoj kupovini sa iznosima od po 25.000 KM. Ukupno, radi se o sredstvima od tri miliona KM.

“Pored ovoga, odlučni smo da pomognemo mlade tako što ćemo dati subvencije i za već kupljene stanove do 10.000 KM. To pravo ostvarila su 864 aplikanta. Još nismo donijeli odluku koji je to iznos. Ali, koji god bude, to će ukupno biti najveći iznos koji je ijedna kantonalna vlada do sada izdvojila za rješavanje stambenih pitanja u KS”, navodi Hadžiahmetović.

Prema sadašnjim procjenama, kako dodaje, to bi trebali biti pojedinačni iznosi između 5.000 i 7.000 KM, s tim da će potrebna sredstva biti osigurana njihovom internom preraspodjelom.

Kako na kraju naglašava ministar Hadžiahmetović, aktuelna Vlada i resorno ministarstvo će u ovoj budžetskoj godini izdvojiti dva puta više sredstava nego u 2019. i čak tri puta više nego u 2020. godini.

“Vlada i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS su čvrsto opredijeljeni da poduzmu maksimalne napore kako bi pomogli što veći broj mladih ljudi sa konkretnim iznosima, jer su mladi naša budućnost”, zaključio je Hadžiahmetović.

Podsjećamo, nakon što je objavljeno da će Vlada KS subvencionirati mlade, njih 864, sa 1.150 KM za rješavanje stambenog pitanja, zastupničkom inicijativom reagirao je zastupnik SDA u Skupštini KS Haris Zahiragić, koji traži da se ovaj iznos poveća na 10.000 KM, piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79