Nakon objave da je COVID prešao s čovjeka na psa, s Veterine poslali poziv građanima

U Bosni i Hercegovini je dokazan jednostrani prijenos SARS Corona 2 virusa sa ljudi na kućnog ljubimca.

Riječ je o psu, a s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu naveli su da je to samo jedan u nizu slučajeva koji potvrđuju da je primarni prenos sa čovjeka na čovjeka te da su ovo incidentne situacije.

Sa ovog fakulteta su kazali da je riječ o asiptomatskom slučaju kod psa.

Oni ističu da je ovo jedini slučaj prenosa virusa sa čovjeka na životinju u BiH i dodali su da do sada nigdje u svijetu nije zabilježen obrnut prijenos, sa živtinje na čovjeka.

Pozivaju sve osobe koje su oboljele od COVID-a da ukoliko imaju kućne ljubimce, da ih dovedu na Kliniku veterinarskog fakulteta, gdje će im biti uzet briz i izvršena analiza u molekularno genetičkim laboratorijama.

Simptomi zaražene životinje mogu biti slični ljudskim, mjere prevencije svode se na one koje provodi i čovjek.

Potrebno je izbjegavati kontakt u svakoj mogućoj mjeri, a ukoliko jedan član domaćinstva nije inficiran, potrebno je da on preuzme brigu o životinji.

Obavezno izbjegavati milovanje, spavanje sa psom, loše navike kao što je dijeljenje hrane sa životinjom ili uzimanje grane iz usta životinje, izbjegavanje ljubljenja kućnih ljubimaca.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79