Nakon objave na Facebooku Schmidt pozvao Cerića na sastanak

Nakon što je bivši reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić najavio da će se javno odreći svih visokih njemačkih priznanja ukoliko ne bude povučen zlonamjerni izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a u kojem se kritikuje reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović dobio je poziv iz kabineta visokog predstavnika Christiana Schmidta kako bi dogovorili sastanak.

 

“Njegov glasnogovornik me nazvao jučer, ali ja tada nisam bio u prilici, rekao je da će danas nazvati, ali nije, pa čekam poziv”, rekao je Cerić za Klix.ba.

 

Cerić je, podsjetimo, jučer putem objave na Facebooku pozvao visokog predstavnika da povuče, kako je naveo, zlonamjerni izvještaj o reisu-l-ulemi Kavazoviću u UN-u.

 

“Zamislite da nakon Holokausta Vijeće sigurnosti UN-a imenuje u Njemačkoj visokog predstavnika sa zadatkom da zaštiti njemačke naciste od žrtava Holokausta. Ne možete to ni zamisliti, ali možete praktično vidjeti imenovanje visokog predstavnika za Bosnu, koji ima zadatak da zaštiti negatore genocida i udruženog zločinačkog poduhvata od žrtava genocida i udruženog zločinačkog poduhvata”, rekao je, između ostalog, Cerić koji je dobitnik dva prestižna njemačka priznanja: Theodor Heuss (2007) i Eugen Biser (2008) za međureligijski dijalog i promociju demokratije.

 

Redovna šestomjesečna rasprava Vijeća sigurnosti UN-a o situaciji u BiH bit će održana 10. maja, a izvještaj bi trebao podnijeti visoki predstavnik Christian Schmidt.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79