Nakon odbijanja nadležnih u domovini: Studenti iz BiH prioritet za vakcinaciju u Srbiji

Portal Crna Hronika je već pisao o konfuznoj organizaciji vakcinacije u Tuzlanskom kantonu. Studenti medicine, osobito oni završnih godina, ostali su bez prilike za vakcinaciju, uprkos tome što bi uskoro trebali biti nosioci zdravstvenog sistema.

Vakcinacija u TK: Volonteri Crvenog križa prioritet, farmaceuti i studenti medicine nisu

Da ne bi sve prepustili slučaju i ovjerili tu odluku nadležnih, pobrinuli su se pojedinci među studentima. Pašalić Ahmed, student 6. godine Medicinskog fakulteta u Tuzli, svojim zalaganjem je uspio da svojim kolegama osigura vakcinaciju u drugoj državi.

Nadležni u susjednoj državi su, kako Pašalić navodi, odgovorili njegovom zahtjevu promptno i obezbijedili 100 doza za studente tuzlanskog univerziteta.

Detalje navedenog možete pročitati u nastavku, u njegovoj Facebook objavi koju prenosimo u cjelosti.

“Više od dva mjeseca nijemog posmatranja natjeralo me je da uz podršku kolega sa 6. godine Medicinskog fakulteta inteziviram i inzistiram na prioritetnoj vakcinaciji studenata.

Studentske organizacije iz Tuzle nisu pokazale zadovoljavajući stepen upornosti, pa se sve svelo na dopise o kojima nikada nismo bili više informisani. Odlučio sam uz par kolega uzeti stvar u svoje ruke i buntovnički zanemariti udruženja studenata, pa smo samoinicijativno potražili rješenje.

Nadležne institucije u Tuzli nisu imale sluha prema studentima 6. godine, te su situaciju opravdale činjenicom da oni nisu nadležni da donose odluku o prioritetima. U isto vrijeme kolege studenti iz Sarajeva i Zenice su se našli na prioritetnim listama, pa nije jasno kako institucije u Tuzlanskom kantonu nisu primjenile isti princip.

Kontaktirao sam MINISTARSTVO ZDRAVLJA SRBIJE i dobio pozitivan odgovor za manje od 24 sata!!! Iz Srbije su nam poručili način na koji možemo organizovati dolazak, te su tražili rješenje KAKO MOŽEMO, a ne stavku ZBOG KOJE NE MOŽEMO.

** Stav studenata je da SVI moramo biti vakcinisani i nastaviti dalje svoje školovanje prema režimu koji je postojao.

** Stav studenata Medicine, a posebno onih koji obavljaju praksu i klinički staž, je da oni moraju biti vakicinisani u najkraćem mogućem roku, te da se nakon više od godinu dana vrate u zdravstvene ustanove gdje će učiti svoj zanat.

Obzirom da i pored ovoga, veliki broj studenata 6. godine ostaje nevakcinisan, te uskoro ulazimo u četvrti mjesec obavljanja kliničkog staža na Kliničkom centru Tuzla, a da ne govorimo o studentima nižih godina koji uopšte nemaju mogućnost ulaska u isti, nadamo se da ova sramota neće nastaviti te da će nadležni poduzeti određene mjere.

Ovdje neću stati, planiram u Beogradu da se borim za sve ostale studente koji žele da se vakcinišu. Znanje se stiče u kontinuitetu, nikako online i daleko od nastavnih baza.

100 STUDENATA 23. maja će u Beograd na vakcinaciju. U našoj domovini je nismo mogli dobiti. Pametnom i išaret dosta.”

** 100 STUDENATA ĆE SVOJU VAKCINU DOBITI U SRBIJI **

Više od dva mjeseca nijemog posmatranja natjeralo me je da uz…

Posted by Ahmed Pasalic on Wednesday, 12 May 2021 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79