Nakon oslobođenja Seferovića: Tužilaštvo KS ne poduzima ništa povodom slučaja Memić

Glavna tužiteljica Tužilaštva KS Sabina Sarajlija odgovorila je na pitanja zastupnice u Skupštini KS Arijane Memić u vezi slučaja ubistva njenog brata Dženana Memića, odnosno daljeg postupanja nakon pravosnažne oslobađajuće presude Vrhovnog suda FBiH u slučaju Ljubo i Bekrija Seferović kojima se sudilo za saobraćajnu nesreću i spriječavanje dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memića. Vrhovni sud FBiH 27. jula izrekao je presudu, a što je bio povod zastupnici Memić da javno postavi pitanja glavnoj tužiteljici Sabini Sarajlija na sjednici Skupštine KS 9. avgusta.

Memić je pitala šta će Kantonalno tužilaštvo KS uraditi kako bi se dao odgovor na pitanje “Ko je ubio Dženana Memića”. Naime, iako je KT KS izgubilo nepristrasnost da dalje postupa u ovom predmetu da li ćete se barem javno oglasiti po ovom pitanju?

Da li će biti poduzete disciplinske ili neke druge mjere za tužitelje kojima je dokazano da su zastupali pogrešnu optužnicu, trošili vrijeme, nisu zastupali oštećenu stranu na način na koji su trebali, na kraju, trošili novac građana KS, pri tome uznemiravali javnost ili ćete se pozvati na nastupanje zastare disciplinskog prekršaja jer je proteklo 5 godina od događaja?

Na sva pitanja stigao je jedan odgovor glavne tužiteljice Sarajlija:

“lmajući u vidu sadržaj zastupničkih pitanja dostavljenih ovom Tužilaštvu od strane predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, pod brojem 01-04-30583-17/21 od 10.08.2021. godine, 01-04-30583-18/21 od 10.08.2021. godine, 01-04-30583-20/21 od 10.08.2021. godine, 01-04-30583-21/21 od 10.08.2021. godine, obavještavamo Vas da će se Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, pod nadzorom Federalnog tužilaštva F BiH, po prijemu pismenog otpravka presude Vrhovnog suda F BiH, odlučiti o daljim radnjama u predmetu.

Obavještavamo Vas da je za pokretanje disciplinskog postupka protiv nosilaca pravosudnih funkcija nadležno Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine”, navela je glavna tužiteljica Sarajlija.

Memić je na istoj sjednici kazala da je KTKS je optužnicu protiv Ljube i Bekrije Seferović formiralo na iskazima 27 svjedoka, vještačenjima 10 vještaka i na 37 materijalnih dokaza.

“Niti jednim dokazom nisu uspjeli dokazati van razumne sumnje, da se događaj odvio kako je navedeno u optužnici. Na slučaju je radilo ukupno 9 tužilaca, a troškove čitavog procesa pred Kantonalnim sudom KS snose građani ovog kantona, odnosno isti će biti pokriveni iz budžetskih sredstava. O kolikom iznosu se tačno radi, mi možemo samo pretpostaviti. Ono što je sigurno jeste da je u pitanju više miliona KM”, kazala je Memić.

Na narednoj sjednici 7. septembra bit će razmatran Izvještaj o radu KTKS za 2020. godinu, a zastupnici će imati brojna pitanja za glavnu tužiteljicu naročito o predmetima od velikog interesa za javnost kao što su slučaj Dženan Memića, Nadin Smajlović, Asim Sarajlić, nesavjesno liječenje na KCUS-u, Američki univerzitet u BiH a koji još nemaju konačni epilog.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79